3.6.2012

Päivä jolloin Julius Caesar murhattiin

VALLAN KÄÄNTÖPUOLI  (The Ides of March) * * * ½



2011 (USA)

Ohjaus: George Clooney

Stephen Meyers (Ryan Gosling) on nuori ja lahjakas presidenttikampanjan kakkosmies. Meyers on idealisti ja uskoo, että kuvernööri Mike Morris (George Clooney) tulee muuttamaan politiikan ja maan suunnan parempaan. Toisen demokraattiehdokkaan kampanjapäällikkö Tom Duffy (Paul Giamatti) on myös huomannut Meyersin kyvyt ja ryhtyy kosiskelemaan häntä tiimiinsä. Tässä pelissä luottamus on kaiken A ja O ja sitä edellyttää oman tallin kampanjapäällikkö Paul Zara (Philip Seymor Hoffman) sekä tiivis yhteistyö New York Timesin reportteri Ida Horowiczin (Marisa Tomei) kanssa. Peli kuitenkin muuttuu kun päähenkilömme ajautuu suhteeseen nuoren Mollyn (Evan Rachel Wood) kanssa ja yhtäkkiä ollaan törmäyskurssilla oman tiimin kanssa eikä mikään ole enää pyhää.

Vallan kääntöpuoli on pienen budjetin elokuva. Se on kuvattu George Clooneyn kotikaupungissa Michiganin osavaltiossa ja pienenä knoppina mainittakoon, että elokuvan katukuvissa nähdään muutamia Clooneyn sukulaisia. George Clooney on kuitenkin sellainen elokuvien multitalentti ja mukavan miehen maineessa, että kaikki haluavat työskennellä hänen kanssaan ja ohjauksessaan jopa melkein ilmaiseksi. Ei siksi ole ollut vaikeaa haalia kasaan tällainen tähtikaarti kuin nyt tässä Vallan kääntöpuoli -elokuvassa.

Vallan kääntöpuoli on mukaelma Beau Willimonin Broadway-näytelmästä Farragut North. Elokuvan käsikirjoituksen näytelmästä ovat muokanneet Beau Willimonin kanssa George Clooney sekä Grant Heslov. Farragut North taas pohjautuu Beau Willimonin kokemuksiin presidenttivaalikampanjoista, joissa hän on työskennellyt vuodesta 2004 saakka.

Elokuvan käsikirjoitus sekä näyttelijäsuoritukset ovat parasta antia. Ryan Goslingia ei ole turhaan valittu pääosaan esittämään aluksi viatonta idealistia johon kyyninen poliittinen maailma jättää jälkensä. Gosling loistaa eikä jää vahvojen luonnenäyttelijöiden Philip Seymor Hoffmanin tai Paul Giamattin jalkoihin. Hienoa työtä tekee myös hieman tuntemattomampi lupaus Evan Rachel Wood, jonka lahjakkuutta myös George Clooney on ylistänyt vuolaasti.

Hyvin pienen mutta merkittävän sivuosaroolin tekee Jennifer Ehle (monille tuttu BBC:n sarjasta ylpeys ja ennakkoluulo) kuvernööri Morrisin vaimona. Hänen ja Clooneyn yhteinen kohtaus, jossa näytetään vain osia molempien kasvoista, on läpitunkevan tunteikas ja intiimi.

Hauskana yksityiskohtana on myös pakko mainita George Clooneyn tarve sirotella ohjaamiinsa elokuviin pieniä pätkiä jazz-musiikkia ja näin myös tässä elokuvassa.

Elokuvan englanninkielinen nimi The Ides of March tarkoittaa päivämäärää 15. maaliskuuta, mikä on yhdysvalloissa presidenttivaalien esivaalien päivä. Tuo päivä on myös päivämäärä, jolloin Julius Caesar murhattiin. Yhtymäkohtia Caesarin murhaan voikin löytää tästä elokuvasta. Vallan kääntöpuoli onkin tarina petoksesta, vallasta sekä hybriksestä. Myös shakespeareläisiä teemoja elämästä, kuolemasta ja sielusta voi helposti bongailla. Elokuvan yksi opetuksista lienee se, että mitä puhtoisemmalta politiikassa joku vaikuttaa, sitä enemmän luurankoja kaapeista löytyy.

Vallan kääntöpuoli on hienovarainen mutta myös raadollinen kuvaus USA:n politiikasta, jossa kukaan ei ole viaton. Elokuvan leikkaus on tehty huolella, niin ettei se ole liian tiivis paketti vaan tunteille sekä huomioille on annettu aikaa. Vallan kääntöpuolta on markkinoitu trillerinä, mutta sitä se ei kyllä mielestäni ole. Vaikka elokuva sisältääkin pieniä jännittäviä aineksia, suureen kliimaksiin ei kuitenkaan päästä. Vallan kääntöpuoli on poliittista draamaa parhaimmillaan, mutta silti tuntuu, että jokin jää puuttumaan. Jonnekin korkealle on kurotettu, mutta ei ihan ylletty. Mitä se on, on vaikea sanoa. Silti ehdottomasti katsomisen arvoinen ja ajatuksia herättävä elokuva.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti