26.6.2012

Kun neuralisoija välähtää

MEN IN BLACK 3  * * *





2012 (USA)


Ohjaus: Barry Sonnenfeld

Avaruuden kamala superrikollinen Boris (Jemaine Klement) karkaa kuussa sijatsevasta supervankilasta ja vannoo listivänsä agentti K:n (Tommy Lee Jones), joka vei aikoinaan hänen toisen kätensä. Boris aikoo myös palauttaa henkiin sukupuuttoon kuolleen lajinsa ja valloittaa heidän kanssaan maapallon, tämä onnistuisi vielä vuodessa 1969, jos pääsisi matkustamaan ajassa taaksepäin. Siksi K:n agenttiparin J:n (Will Smith) on myös matkattava tuohon vuoteen pelastaakseen K:n sekä koko maapallon. Matka kuusikymmenluvulle selittää J:lle paljon nykypäivän tapahtumia eikä tietenkään kaikki suju kommelluksitta. Nykyhetken pomo O:ta näyttelee Emma Thompson ja 60-luvun K:ta Josh Brolin. Pienenpienessä sivuroolissa vilahtaa myös Nicole Scherzinger ja tulevaisuuden tai oikeastaan tulevaisuuksien tietävää avaruusolio Griffiniä esittää sympaattisesti Michael Stuhlbarg.

Miehet mustissa kolmosen on myös ohjannut Barry  Sonnenfeld, kuten kaksi edeltäjäänsäkin. Elokuvan käsikirjoittajana on toiminut Etan Cohen. Huom. Etan ilman H-kirjainta. Ei siis pidä sekoittaa käsikirjoittaja-ohjaaja Ethan Coheniin, jonka tuotoksia ovat mm. Fargo, Voi veljet missä lienet, Burn after reading jne. Etan Cohen ilman h:ta on käsikirjoittajana kunnostautunut toisenlaisessa komiikassa ja hänen tuotoksiaan ovat mm. Tropic Thunder sekä Madagascar 2.

Miehet mustissa 3 on uskollinen edeltäjilleen, mutta se ei kuitenkaan ihan yllä edellisten osien tasolle hauskuutensa osalta. Elokuvassa ei siis ollut sellaista verbaliikkaa tai scifi-satiiria kuin erityisesti ensimmäisessä MIB -elokuvassa. Elokuvan röhönauruun yltävät kohtaukset pystyi hyvin laskemaan yhden käden sormilla, kun taas ykkönen oli tungettu täyteen hauskuutta. Hauskimmiksi paloiksi Miehet mustissa -elokuvissa on ehdottomasti viittaukset populaarikulttuuriin kun edellisissä osissa ovat vilahtaneet maininnat Elviksestä, Marilynistä sekä Michael Jacksonista. Kolmosen hauskin kohtaus oli selvästi nuoren K:n sekä J:n vierailu Andy Warhoolin juhlissa sekä maininta Mick Jaggerista. Positiivista oli mielestäni kuitenkin se, että MIB 3 onnistui keksimään uusia juonikuvioita ja vitsejä eikä suostunut enää vain lämmittelemään niitä samoja kuin mitä kakkososa teki suhteessaan ykköseen, vaikka pieniä viittauksia tässäkin elokuvassa oli noihin vitseihin. Mm. edellisistä osista tuttua, puhuvaa mopsia ei näkynyt mutta viittaus hurttaan löytyi sirkuksen mainosjulisteesta.

Kolmonen on myös ehkä hieman väkivaltaisempi edeltäjiään, kun edellisissä osissa on räiskintä lähinnä kohdistunut vain avaruusolihoihin. Kolmosen plussaksi mainittakoon 3D-tekniikan, joka toi vähän ekstraa elokuvaan, kun mm. pilvenpiirtäjältä hyppääminen oli toteutettu niin huikeasti että piti pitää penkistä kiinni.

Kantavana voimana MIB 3:ssa oli kuitenkin Will Smith, hänen verbaliikkansa sekä komiikantajunsa. Myös Will Smithin sekä Tommy Lee Jonesin kemia toimi edelleen hurjan hyvin ja Josh Brolin onnistui myös hyvin ilmeettömänä nuorena agentti K:na toistaen ja imitoiden samalla myös Tommy Leen maneereita ja puhetapaa ällistyttävän yhdenmukaisesti.

Elokuvaa on mainostettu kovin kokoperheen elokuvana, mutta mielesti se ei kyllä perheen pienemmille sovi, mutta ihan kelpo viihdettä iltaan tai viikonloppuun vähän isommille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti