6.6.2012

Ja maailma pelastuu!! ... jälleen

MISSION IMPOSSIBLE 4 - GHOST PROTOCOL * *



2011 (USA, Yhdistyneet Arabiemiraatit)


Ohjaus: Brad Bird

Kremlissä räjähtää pommi ja mahdottomiin tehtäviin erikoisunut IMF:n agentti Ethan Hunt (Tom Cruise) saa syyt niskoilleen tästä terroristipommituksesta. Presidentti panee vireille "Ghost Protocolin" ja IMF suljetaan. Ethan Hunt apunaan agentit Jane Carter (Paula Patton) ja Benji Dunn (Simon Pegg) sekä jotain salaileva analyytikko William Brandt (Jeremy Renner) ryhtyy toimiin ydinsodan estämiseksi omin voimin. Toistensa lisäksi heillä on käytettävissään vain rajallinen määrä huipputeknologiaa.

Vastassaan Huntin joukoilla on Michael Nyqvistin esittämä ruotsaisterroristi Kurt Hendricks, jonka ykköskätyrinä häärää Samuli Edelmannin esittämä Wistrom.

Elokuva lähtee liikkelle huimasti ja alkumertreillä esitelty salamurhaajatar Sabine Moreau (Léa Seydoux) vaikuttaa kutkuttavan kiehtovalta pahikselta. Myös alun Ethan Huntin pelastusoperaatio vankilasta tuntuu hyvin lupaavalta. Alun toiminta ja huumori ovat myös purevia ja koko elokuva lupaa coolia jännitystä. Tähän ei kuitenkaan loppumetreillä ylletä, vaan pian Ghost Protocol kliseineen tuntuu jo puuduttavalta. 

Ghost Protocol sisältää sarjalleen uskollisia överitemppuja vieläpä potenssiin kymmenen. Ne ovat hyvin toteutettuja ja vielä kun tietää Cruisen Tompan itse stunttinsa tehneen, ei voi kuin ihastella. Eteenkin kohtaus, jossa Cruise roikkuu pilvenpiirtässä saa haukkomaan henkeä. Myös Cruisen ja Edelmannin takaa-ajokohtaus hiekkamyrskyssä on visuaalisestikin upeaa katsottavaa.

Jos kriteerisi hyväksi elokuvaksi ovat toiminta, erikoisefektit ja överitemput on Ghost Protocol sinun elokuvasi ja suosittelen sen katsomista. Mutta jos pelkkä takaa-ajokohtausten ja överitemppujen katseleminen ei riitä, ei Ghost Protocolia voi suositella. Elokuva juonellisesti tai tarinankerronnallisesti ei tuo mitään uutta vaan se tuntuu jo miljoonaan kertaan nähdyltä. Juoni on lisäksi vielä kovin simppeli eikä alun kiehtoviin lupauksiin pystytä vastaamaan.

Näyttelijäsuorituksista ei ole mielestäni paljoa mainitsemista. Samuli Edelmannin pahiksen roolista on pidetty kovaa hälyä Suomessa, mutta rooli jää yllättävän pieneksi. Vuorosanoja Edelmannilla toki on, vaikkakin niiden esittäminen on  toimintaelokuvalle tyypillisen ilmeetöntä. Pääpaino näyttelijäsuorituksissa onkin fyysisellä toiminnalla ja Samuli kyllä onnistuu siinä hyvin. Lahjakkaan Michael Nyqvistin käyttäminen tämän elokuvan pahiksena tuntuu tuhlaukselta, kun rooli ei ole kovin mehukas eikä edellytä kovin suuria lahjoja. Jeremy Renner tekee taas puolestaan yhden tämän elokuvan parhaimmista rooleista moniulotteisena analyytikkona.

Elokuvan ohjaajaksi Brad Bird on kyllä oiva valinta. Birdin aikaisemmat tuotokset ovat animaatioita ja tämä on hänen ensimmäinen elokuvansa oikeilla, elävillä näyttelijöillä. Brad Bird on varmasti tehnyt kaikkensa käsikirjoituksen huonoudesta riippumatta ja olisi varmasti yltänyt vieläkin korkeammalle, jos käsikirjoitus olisi ollut vähääkään parempi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti