26.6.2012

Sirkuksen myyrä ja mätä omena

PAPPI LUKKARI TALONPOIKA VAKOOJA (Tinker Tailor Soldier Spy)  * * * *




2011 (Ranska, Iso-Britannia, Saksa)


Ohjaus: Tomas Alfredson

Elokuva Pappi Lukkari Talonpoika Vakooja perustuu englantilaisen jännityskirjailija John le Carrén samannimiseen romaaniin, se on ensimmäinen niin sanotusta "Karla-trilogiasta". Kirjojen sekä elokuvan päähenkilönä toimii agentti George Smiley (Gary Oldman), tsehovilainen sankari, joka pakotetaan eläkkeelle. Hänet kuitenkin pyydetään takaisin vakoilutehtäviin, salassa muilta firman miehiltä ottamaan selvää myyrästä, jonka sanotaan pelaavan korkealla Brittien tiedusteluportaassa. Muissa merkittävissä rooleissa tässä elokuvassa näyttelee mm. Colin Firth, Tom Hardy, Toby Jones, John Hurt, Mark Strong sekä Benedict Cumberbatch.

Kirjailija John le Carré on toiminut menneisyydessään tiedustelutehtävissä, joten ei ihme, että hänen kirjansa luovat hyvin realistista kuvaa kylmän sodan aikaisesta vakoilumaailmasta. Ja tätä on myös koko elokuva. Visuaalisestikin elokuva näyttää aidosti retrolta ja pienetkin yksityiskohdat ovat tarkkaan harkitut. Elokuva poukkoilee flashbackeinä eri ajoissa ja ruotsalaisohjaaja Tomas Alfredson on tehnyt hyvin tarkkaa ja hyvää työtä. Kaikkia nyansseja ei ensinäkemältä heti ymmärrä, joten elokuva hyvin kestäisi useammankin katselukerran tai pikemminkin se saattaisi jopa vaatia sitä. Alkupuolella on joitakin pitkästyttäviä kohtauksia, johtuen ehkä siitä, ettei kaikki yksityiskohdat ole vielä avautuneet, mutta loppupuolen rutistava ote korvaa ja selittää kyllä nämä alkupuolen puutteet.

Elokuva on moniulotteinen mutta minimalistinen sekä vakavaotteinen kuvaus realistisen tuntuisesta vakoilumaailmasta. Se ei sisällä muille tiedustelumaailmaan sijoittuville elokuville tyypillisiä övereitä aineksia, ei suurreellisia erikoistehosteita eikä yliampuvia temppuja vaan se tuntuu hyvin uskottavalta. Myös hahmot on rakennettu uskottaviksi. Elokuva kertoo tarinaa maansa sekä aatteidensa vuoksi uhrautuvista miehistä, jotka joutuvat tekemään uhrauksia niin ammatillisesti kuin yksityisessäkin elämässä. Mistään ei tehdä isoa numeroa vaan uhrauksien kylmät tuulet puhaltavat ihmissuhteisiinkin.

Elokuvan näyttelijävalinnat ovat osuvia. On uskomatonta, että tästä elokuvasta lohkesi vasta ensimmäinen Gary Oldmanin oscarehdokkuus. Oldman näyttelee vähäeleisin mutta varmoin ottein harkitsevaa, hillityn hallittua, älykästä ja surumielisen tuntuista agenttiaan. On myös ihmeellistä, ettei Pappi Lukkari Talonpoika Vakooja -elokuvaa nähty mittelemässä parhaan elokuvan oscarista, sen se olisi kyllä ansainnut.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti