7.6.2012

Äiti, kirjailija, liikenainen, vakooja

HELLA W * * *




2010 (Suomi)


Ohjaus: Juha Wuolijoki

Hella W on kuvaus virossa syntyneestä, suomen suurnaisesta ja vaikuttajasta Hella Wuolijoesta, joka oli myös  lahjakas politikko, näytelmäkirjailija ja liikenainen.  Hella W on mielenkiintoinen nainen ja onneksi hänestä on tehty nyt myös elokuva. Elokuva starttaa hänen avioeronsa ajoista ja luo silmäyksen liikenaisen haasteisiin, joita hänellä oli puualalla. Hella W -elokuvan punaisena lankana on toimet ja ajat jotka johtivat hänen maanpetossyytteeseensä ja vankilassaoloaikoihin. Toisena punaisena lankana tomii hänen laiminlyövä suhteensa tyttäreensä Vappuun. Tytär toimiikin elokuvan silminä ja korvina, minkä kautta päähenkilöä tarkastellaan.

Yksi elokuvan yhteistyökumppaneista on YLE, jonka pääjohtajana Hella Wuolijoki toimi vuosina 1944-1949 ja tämä myös näkyy lukuisina pätkinä vanhoista suomielokuvista, kun Hellan näytelmät mm. Niskavuoren naiset sekä Juurakon Hulda saivat elokuvafilmatisoinnin.

Elokuvan ohjaaja Juha Wuolijoki on Hellan ex-miehen veljen lapsenlapsi, joten hän on varmasti kuullut koko elämänsä ajan vauhdikkaita kertomuksia Hella Wuolijoesta. Elokuvan alkuperäisen käsikirjoituksen on kirjoittanut dramaturgi Outi Nyytäjä. Tuntuu, että pelkkä puolitoistatuntinen ei riittänyt saamaan vahvaa kokonaiskuvaa Hellasta, vaikka elokuva puskikin kiihkeästi eteenpäin, niin ettei katsojalle jäänyt aikaa hengähtää kuin vasta niissä loppupuolen kohtauksissa, jossa Hella viruu vankilassa peläten kuolemantuomiota maanpetoksesta. Materiaalia Hellasta olisi varmasti löytynyt jo tv-sarjaankin, joten on mielestäni kyllä perusteltua jättää joitakin aiheita käsittelemättä ja joitakin ihmissuhteita, motiiveja ja asioita  kokonaan pois. Elokuva kun keskittyy lähinnä kuvaamaan Hellan suhdetta vakoiluun sekä dramatisointiin hänen selvitymisestään näistä vaikeista ajoista.

Elokuvan nimiroolissa nähdään Tiina Weckström. Hänen tytärtään Vappu Tuomiojaa esittää Matleena Kuusniemi ja Hellaa vakoilusta syyttävää ja häntä jahtavaa etsivää esittää Hannu-Pekka Björkman. Muissa rooleissa nähdään mm. Antti Litja, Pirkka-Pekka Petelius, Maria Heiskanen sekä Svante Martin. Elokuvan roolivalinnat ovat hyvin onnistuneita ja eteenkin Tiina Weckström tekee vahvaa jälkeä Hellan roolissaan.

Elokuvan visuaalisuus on myös erinomaista. Tuntuu, että jokainen kuvakulma on mietitty tarkkaan ja elokuvan esteettinen mennyt maailma kerrassaan lumoavaa. Mielestäni siksi Hella W on hyvin poikkeuksellinen suomalainen elokuva.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti