29.5.2012

"Kuole Paska" = (Ku)Olé Paska

KOTIRAUHA * * * 




2011 (Suomi)

Ohjaus: Aleksi Mäkelä

Elokuva perustuu Marko Leinon roomaaniin "Kotirauha".

Elokuvan alkukohtauksessa päähenkilö Sami Luoto (Samuli Edelmann) ajaa autolla Albinonin Adagion pauhatessa taustalla. Tummat hetket välkkyvät filminauhana mielessä kohti itsemurhaa, vastaan ajavaa rekkaa.

Sitten elokuva vie menneeseen, jossa katsojalle aletaan tarjoilla pala kerrallaan kokonaisuutta Samin mielenmaisemasta. Sami Luoto on nelikymppinen perheenisä, joka haluaa parasta perheelleen, vaimolleen Sarille (Katariina Kaitue) sekä tyttärelleen Annikalle (Kerli Kyllönen). Sami on jo kertaalleen tehnyt konkurssin, mutta haluaa silti jatkaa yrittämistä. Tällä kertaa hän haluaa rakentaa pientaloja ja sitten myydä niitä. Tämän lisäksi hän haluaa rakentaa perheelleen hulppean talon ja ostaa skootterin tyttärelleen. Mukana hääräämään astuu myös Sarin erikoinen veli, Jere (Kristo Salminen). Asiat johtavat toiseen ja pian alkaa tilanne ryöstäytyä täysin käsistä.

Kotirauha on realistinen kertomus yhden miehen syöksykierteestä. Päähenkilön tunteisiin on helppo samaistua ja Samuli Edelmann tulkitseekin vahvasti suomalaisen miehen kasvojen menettämisen pelkoa, tuskaa ja turhautumista. Ei ole yrittäjällä helppoa ja jos salailun linjoille lähdetään, niin vaatii se taas paljon lisää salailua ja valheita.

Elokuva  vilisee paljon tuttuja suomalaistähtiä: Aakke Kalliala, Santeri Kinnunen, Tommi Korpela, Aku Hirviniemi ja Petra Frey, muutamia mainitakseni. Aku Hirviniemen esittämä niljakas kiinteistönvälittäjä Koistinen oli yksi parhaista elokuvan sivuhahmoista.

Kotirauha elokuva lupasi paljon. Alkuasetelma oli värisyttävä, näyttelijät huippuja eikä juonessakaan ollut moittimista. Jossain mentiin kuitenkin vikaan, toteutus jäi puolitiehen ja paikoin elokuva tuntui puuduttavalta. Silti ihan kelpo suomalaispätkä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti