6.7.2012

Ramon Carlos Boyer sea Sanchez maria Nina ja kaverit potenssiin kaksi

HAPPY FEET 2 * * ½



2011 (Australia)


Ohjaus: George Miller

Happy Feet 2 on luonnollisesti jatkotarina Happy Feet -animaatiolle, jonka keskiössä nähtiin keisaripingviini Mumble joka syntyi tanssimaan, mutta jolla ei ollut laululahjoja vikitelläkseen itselleen puolisoa. Nyt Mumblella on jo jälkikasvua ja parrasvaloissa Mumblen poika Erik, joka ei osaa tanssia kuten isänsä ja on muutenkin erilainen kuin muut. Erik tutustuu lunni-Sveniin, jota pidetään lentävänä pingviininä ja jonka seikkailullisesta erilaisuudesta Erik saa itseluottamusta omalle erilaisuudelleen. Isä-Mumblen toiminnasta Erik saa kuintekin itselleen oikean roolimallin, kun he yhdessä yrittävät pelastaa koko pingviiniyhdyskuntansa uhkaavalta tuholta.

Hauskana sivujuonena nähdään Will ja Bill krilliäyriäiset, jotka lähtevät etsimään yksilöllistä identiteettiään ja erkaantuvat valtavasta planktonparvestaan.

Englanninkielisessä versiossa kuullaan Eliah Woodia Mumblena, Ava Acres Erikin roolissa, Mumblen puolison Glorian roolissa kuullaan Pink paikkaamassa muutama vuosi sitten menehtynyttä Brittany Murphya, jonka ääni kuultiin ykkösosassa. Hank Azaria kuullaan Svenin roolissa, Lovelacen (suomeksi Routalempi) ja Ramonin roolissa Robin Williams ja krilliäyriäisten Willin ja Billin rooleissa Matt Damon sekä Brad Pitt.

Suomenkielisessä versiossa kuullaan Mumblen roolissa Niilo Syväojaa, Erikinä Seera Alexander, Gloriana Annituuli Kasurinen, Antti Jaakola Svenin roolissa, Pertti Koivula Routalempenä, Ilkka Merivaara Ramonina ja Willin ja Billin rooleissa Petrus Kähkönen ja Samuel Harjanne. 

Elokuvan ohjaaja George Miller on erikoinen paketti. Ykkösjakson sekä Babe suurkaupungissa kokoperheenelokuvien ohjauksien lisäksi mies on ohjannut myös  kaikki kolme Mad Maxia sekä vuonna -92 ilmestyneen tosipohjaisen elokuvan Lorenzon öljy, jota tähditti Nick Nolte sekä Susan Sarandon.

Katsoin Happy Feet kakkosen pienten tyttövieraiden kanssa, joten en harmikseni nähnyt sitä alkuperäisellä englannin kielellä vaan suomeksi dubattuna. Mitä olen englanninkielisiä trailereita katsonut, olisi sen äänimaailma ollut vauhdikkaampi sekä monipuolisempi. Onneksi sentään kaikkia lauluja ei oltu dubattu suomeksi, harva olisikaan suomeksi yltänyt alkuperäisen Gloriaa näyttelevän Pinkin tasolle, joten hyvä niin. Pienenä poikkeuksena kuitenkin Erikin esittämä oopperakohtaus, minkä suomenkielinen tulkinta kyllä pesi englanninkielisen tunnetasolla. Ooppera on pala Toscasta "E lucevan le stelle" (suom. Tähdet ylläni) johon oli kyhätty asiaan sopivat, koskettavat suomenkieliset sanat tyyliin: olen pingviini vainen. Kun pieni karvapallo vetää oopperana tällaista tekstiä ja sellaisessa yhteydessä, herahtaa siinä varmasti tippa isommallakin karpaasilla linssiin.

Happy Feet 2 on selkeästi kokoperheen elokuva. Siinä on ykkösosaa enemmän toimintaa viihdyttämään perheen pienempiä mutta myös syvällistä asiaa isommillekin. Siinä tuodaan vahvasi esille esim. ilmastonmuutosta koskevia kysymyksiä ja se paneekin miettimään omaa toimintaa sen suhteen. Se myös käsittelee yksilöllisyyteen, identiteetin rakentumiseen, perinteiden noudattamiseen sekä ystävien tarpeellisuuteen liittyviä kysymyksiä.

Paikoin elokuvan juoni tuntuu liian monissa sivuhenkilöissä  tarpeettomasti poukkoilevalta ja jo kertaalleen nähdyltä musiikkispektaakkelilta, mutta paikoin se onnistuu koskettamaan, viihdyttämään ja herättämään ajatuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti