KEINOJA KAIHTAMATTA (This Means War) * * *
2012 (USA)
Ohjaus: McG
CIA:n huippuagentit sekä parhaat kaverukset Tuck (Tom Hardy) ja FDR (Chris Pine) rakastuvat samaan naiseen, Laureniin (Reese Witherspoon). Tuck on juuri eronnut n. 10-vuotiaan pojan isä, joka kaipaa naista rinnalleen. FDR on taas vauhdikas poikamies, jolle naiset ovat vaihtuva luonnonvara. Kun molempien ihastuksen kohteeksi selviää sama nainen, on kaveruksien ystävyys koetuksella eikä CIA:n huipputeknologian käyttöä myöskään säästellä. Tuck ja FDR vakoilevat, manipuloivat sekä sabotoivat toisiaan omaksi hyödykseen eikä Laurenilla ole mitään hajua siitä, että tapailee kaveruksia. Nainen ei osaa päättää kumman ihquista miehestä itselleen valitsisi, joten hän päättää tapailla molempia ja tehdä sitten valinnan kun on tutustunut miehiin.
Toiminnan ja agenttiseikkailun tuominen romanttiseen elokuvaan on selkeästi tarkoitettu kalastelemaan mieskatsojia, joita ei romanttiset elokuvat yleensä kiinnosta. Perusidea on sinänsä ihan hyvä. Myös romanttisten komedioiden tuttua ennalta-arvattavaa kaavaa on pyritty rikkomaan, kun ei ole niin selvää kumman miehen kainaloon tytsy lopulta päätyy. Keinoja kaihtamatta on epärealistinen, eettisesti arveluttava ja pinnallinen elokuva. Mutta tarvitseeko tämän tyypin elokuvan olla syvällinen ja opettavainen tarina kun se kuitenkin onnistuu viihdyttämään? Kaverusten sabotointiyritykset tuovat mieleen vanhat Repe Sorsan ja Väiski Vemmelsäären piirretyt, joiden farssiset yhteenotot ja toisen esiintymisen sabotointi kasvaa huimiin mittoihin. Keinoja kaihtamatta parodioi niin romanttisia komedioita kuten myös Tappava ase -tyylisiä räiskintä-toimintapätkiä, jossa pomo huutaa ja läksyttää. Huutavaa pomoa tässä elokuvassa esittää näyttelijätär Angela Bassett
Näyttelijöiksi tähän elokuvaan on valittu nimekkäitä tähtiä. Tuckin roolissa nähdään Tom Hardy, joka on ollut viimeaikoina ehtivä mies. Miehen näyttelijäntyötä voi ihailla mm. elokuissa Inception, Pappi Lukkari Talonpoika Vakooja, Warrior, Lawless sekä tulevassa Christopher Nolanin ohjaamassa Batman-trilogian päätöselokuvassa Yön Ritarin paluu, jossa Hardy näyttelee superpahis Banea. Näihin elokuviin suhteutettuna on rooli Keinoja kaihtamatta -elokuvassa hyvin erikoinen valinta, ehkä jonkinlaista irrottautumista muista näyttelijälle vaativammista rooleista kenties??
Hardyn aisaparina FDR:nä nähdään Chris Pine, joka on monille ehkä tutuin vuoden 2009 Star Trek -filmatisoinnista, jossa hän näytteli kapteeni Kirkiä. Sekä Hardy että Pine tekevät rooleissaan ihan hyvää työtä, mutta Reese Witherspoon Laurenin roolissa ei tunnu kovin kummoiselta. Witherspoon ei ole mielestäni tässä niin lumoava kuin monissa muissa vastaavanlaisissa rooleissa, eikä siksi oikein pysty samaistumaan mitä nämä molemmat miehet hänessä näkevät ja miksi he kilpailevat Laurenin suosiosta. Chelsea Handler tekee elokuvan hauskimman roolin Laurenin parhaana ystävättärenä Trishinä, joka yrittää tuoda eloa omaan elämäänsä antamalla Laurenille seksivinkkejä. Handlerin rooli holtittomana kotiäitinä, joka juo vodkaa lasten juomamukeista ja heittelee ruokottomia kommentteja on hervotonta ja hauskaa katseltavaa.
Tarinan juoni ja käsikirjoitus on köykäistä tavaraa. Asioita tapahtuu nopeassa tahdissa ilman motiivien ym. perusteluja ja tämä tekee elokuvasta pinnallisen. Pienenä tarpeettomana sivujuonena tarinassa kulkee pahiksen kiinninappaaminen, jonka olisi hyvin voinut jättää kokonaan elokuvasta pois. Osaksi elokuvan käsikirjoitus on myös naivia.
Jos haluat suuria ja syvällisiä elokuvallisia kokemuksia ei Keinoja kaihtamatta ole sinua varten, mutta jos haluat viihdettä "aivot narikkaan" -tyyliin, voin suositella niin miehille kuin naisillekin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti