8.7.2012

Ei niin turvaisa turvatalo

TURVATALO (Safe House) * * *



2012 (Usa, Etelä-Afrikka)


Ohjaus: Daniel Espinosa

Matt Weston (Ryan Reynolds) on nuori CIA agentti, joka hinkuaa toiminnallisempiin tehtäviin, mutta jonka tylsähkö työ on turvatalon isäntänä Etelä-Afrikan Kapkaupungissa, jossa harvoin tapahtuu. CIA käyttää turvataloja säilyttääkseen asiakkaitaan eli tärkeitä vankeja jatkokuljetuksia sekä kuulusteluja varten.

Westonin hoteisiin tuodaan entinen CIA:n huippuagentti Tobin Frost (Denzel Washington), joka on ollut pakosalla kymmenen vuotta koska on aiheuttanut korvaamatonta vahinkoa myymällä salaisia tietoja. Nyt hän on antautunut viranomaisille koska pelkää menettävänsä henkensä kantamiensa salaisuuksien ja tulenarkojen tietojen vuoksi. Kun kyseenalaiset CIA:n kuulustelut alkavat, hyökkää taloon kourallinen palkkasotureita, joten Westonin ja Frostin on pakko paeta yhdessä. Parivaljakko yrittää selvittää kuka on hyökkäyksen takana, jokin terroristijärjestö vai oman firman pojat. Frost on loistava manipuloija ja ohjailee nuorta agenttia mielensä mukaan kylväen epäilyksen siementä työnantajaansa kohtaan, eikä Weston enää tiedä kehen voisi luottaa.

Turvatalo on perus toimintaelokuva, joka ei sisällä mitään ennennäkemätöntä ja uutta vaikka se onkin astetta syvällisempi kuin muut genrensä elokuvat. Elokuva on ruotsalaisen Daniel Espinosan ensimmäinen Hollywood elokuva. Edellisellä, vuonna 2010 valmistuneella ruotsalaistrillerillä "Rahalla saa" hän keräsi paljon tunnustusta Ruotsissa. Elokuvan on käsikirjoittanut David Guggenheim, joka on varsin tuore käsikirjoittajatapaus.

Elokuvan heikkous on, että juoni jää hieman rymistelyjen jalkoihin, kun hahmoista voisi irrota niin paljon mehukasta kerrottavaa, kuten CIA-luopio, Frostin vaiheista. Elokuvassa nähdään paljon takaa-ajokohtauksia sekä pyssy- ja nyrkkitappeluita. Toiminnan tarkoitus ei kuitenkaan selvästikään ole viihtyvyys vaan tietty realismi. Kun joku ampuu vatsaan, sitä sinnitellään henkitoreissaan eikä vain jatketa sankarina eteenpäin. Loppupuolella ampumista ja verta vuodatetaankin jo siihen malliin, ettei katsojaa todellakaan ole ajateltu viihdyttää. Kiinnostavaa elokuvassa on kuitenkin CIA:n oikeellisuuden sekä metodien kyseenalaistaminen, mitä en muista nähneeni kovin monessa Hollywood-elokuvassa ainakaan ihan tällä tasolla.

Turvatalon kantavana voimana on ehdottomasti Ryan Reynoldsin esittämä hahmo. Hahmo on todentuntuinen jännityksineen sekä pelkoineen. Reynolds esittää rooliaan sellaisella intensiteetillä ja haavoittuvuudella, että ei voi kuin ihailla hänen työskentelyään. Hän jättää varjoonsa jopa konkari Washingtonin, jonka rooli lähinnä vain tukee Reynoldsin näyttelijäntyötä.

Muissa rooleissa elokuvassa nähdään Vera Farmiga sekä Brendan Gleeson esittämässä CIA-pomoja, ranskalainen näyttelijäkaunotar Nora Arnezeder Westonin tyttöystävänä sekä ruotsalaiskomedioista "Jalla! Jalla!" sekä "Kops" tuttu Fares Fares, joka tekee näkyvän mutta repliikittömän roolin palkkatappajana.

Turvatalo varmasti tule koskaan olemaan mikään elokuvaklassikko edes genressään, mutta ihan mielenkiintoinen vaihtoehto elokuvailtaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti