6.7.2012

Hei laukkaan ratsu Reima!

SOTAHEVONEN (War Horse)  * * ½




2011 (USA) 


Ohjaus: Steven Spielberg 

Elokuva Sotahevonen pohjautuu Michael Morpurgon samannimiseen romaaniin.

Maanviljelijä ja torppari Ted Narracott (Peter Mullan) ostaa spontaanisti huutokaupasta upean puoliverisen hevosen, mikä ei kuitenkaan näytä soveltuvan rankkaan maataloustyöhön johon sen pitäisi kyetä. Narracottien poika Albert (Jeremy Irvine) ottaa Joey-hevosen koulutettavakseen huomioiden sen luonteen. Ensimmäinen maailmansota on kuitenkin lähestymässä ja perheen on pakko myydä hevonen rintamalle puolustamaan englantilaisia. Hevonen laukkaa läpi 1. Maailmansodan rintamalta toiselle ja onnistuu koskettamaan tapaamiensa ihmisten elämää. Hevonen on muistutus inhimillisyydestä niinkin julmassa paikassa ja ajassa.

Sotahevonen tuo visuaalisesti ja kerronnallisesti vahvasti mieleen 50-70 -lukujen elokuvat. Visuaalisuus onkin näyttelijätyön ohella elokuvan parasta antia. Elokuvan käsikirjoitus ennalta-arvattavuuksineen saa pätkän tuntumaan paikoin melko pitkäpiimäiseltä. Eläinelokuville tyypillisiin salakuoppiin ja kliseisiin on myös tässä elokuvassa sorruttu paikoin ja se saa elokuvan tuntumaan  ehkäpä jopa liian naivilta näin aikuiseen makuun, vaikka paikoin sen viattomuus ja kauneus koskettaakin.

Näyttelijäsuoritukset taas osuvat nappiin. Perheen äitiä Rosea näyttelee onnistuneesti Emily Watson. Hevosen maailmansotaan vievää kapteenia esittää Tom Hiddleston sekä nuorta, haurasta ja Joey-hevoseen ihastuvaa Emilie tyttöstä näyttelee belgialaissyntyinen tuore kasvo Celine Buckens.

Positiivisena seikkana voisi myös mainita, että elokuvan sotaisasta aiheesta huolimatta Sotahevonen ei jää mässäilemään väkivallalla eikä veri lennä. Tämä vahvistaa vahvasti kuvaa siitä, että elokuva on suunniteltu myös lapsikatsojat huomioiden. 

Elokuva Sotahevonen on varmastikin kaavailtu jäämään klassikkoelokuvien kastiin, mutta sinne sen rahkeet eivät riitä. Elokuva on hieman hajuton, mauton ja kliseisiin kompastuva kuvaus inhimillisyydestä sekä ystävyydestä sodan keskellä. Vuoden päästä elokuvaa ei varmasti enää muista ikinä nähneensäkään.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti