20.3.2012

Tavallinen herra Clooney

THE DESCENDANTS * * * ½


2011 (USA)

Ohjaus: Alexander Payne

The Descendants pohjautuu Kaui Hart Hemmingsin samannimiseen romaaniin. Se on elämänmakuinen sekä tragikoominen kertomus Havajin saarella asuvasta, kiireisestä asianajaja Matt Kingistä (George Clooney), joka yrittää luovia arjessa samalla kun hänen vaimonsa on veneturman takia vajonnut koomaan. Matt yrittää rakentaa jälleen suhdettaan kahteen tyttäreensä 17-vuotiaseen Alexandraan (Shailene Woodley) sekä 10-vuotiaaseen Scottyyn (Amara Miller) ja kasvattaa heitä parhaan kykynsä mukaan. Ongelmitta tämä ei tietenkään suju. Näiden perhesotkujen lisäksi Mattin pitäisi ratkaista kenelle pitäisi myydä suvun omistuksessa oleva luonnonkaunis ja koskematon ranta-alue. Tästä päätöksestä riippuu myös koko saaren tulevaisuus.

Varsinainen pommi on kuitenkin Alexandran paljastus siitä, että heidän äidillään oli suhde toisen miehen kanssa. Tästä alkaa pieni yhden miehen sekä kahden tyttären seikkailu.

On hienoa, ettei elokuvan nimeä ole lähdetty suomentamaan, koska muuten siitä katoaisi nimen kaksoismerkitys. Descendants tarkoittaa suomeksi jälkeläisiä. Tässä elokuvassa jälkeläisillä ehdottomasti viitataan Mattin tyttäriin, mutta myös siihen suureen serkusparveen, kuninkaallisten esi-isien jälkeläisiin, joiden olisi ratkaistava sukuperintönsä kohtalo.

The Descendants jatkaa Alexander Paynen tuttua linjaa Sidewaysin sekä About Schmidt elokuvien kanssa. Se on hauskaa olematta silti komedia. Elokuvan hauskuus pohjautuu hyvin arkisiin ja jokapäiväisiin asioihin ja nyansseihin. Payne on antanut hienosti tilaa näyttelijöille ja The Descendants nojautuukin lähes täysin näyttelijäsuorituksiin. George Clooney tekee yhden parhaista roolisuorituksistaan näyttäen kerrankin aivan tavalliselta kuolevaiselta. Eivätkä elokuvan nuoret tähdet -Amara Miller, Shailene Woodley sekä Alexandran poikaystävää, Sidiä näyttelevä Nick Krause  - jää myöskään suuren tähden taakse vaan hahmot ovat aitoja sekä uskottavia.

Elokuva näyttää myös hyvin realistista kuvaa havajilaisten arjesta. Se ei ole lainelautailua, drinkkejä ja jatkuvaa juhlaa vaan aivan tavallista arkea tavallisine ihmisineen.

The Descendants on lempeä ja kaunis elokuva rakkaudesta, perhesiteistä, ystävyydestä sekä juurista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti