5.2.2015

Teini ei mahdu lokeroon

DIVERGENT: OUTOLINTU * * * ½ 




2014 (USA) 

Kieli: englanti 

Ikäraja: 12 

Ohjaus: Neil Burger 

Käsikirjoitus: Evan Daugherty ja Vanessa Taylor perustuen Veronica Rothin samannimiseen menestyskirjaan 

Eletään tulevaisuuden dystopiassa, Chicagossa. Rauhan säilyttämiseksi ihmiset on lokeroitu viiteen eri ryhmään ominaisuuksiensa ja luonteenpiirteidensä perusteella: sopuisiin, vaatimattomiin, rehteihin, uskaliaisiin ja teräviin. Aikuisuuden kynnyksellä jokainen testataan, jotta hän voi valita oman ryhmänsä ja jotta tietäisi minne kuuluu. Motto on: "osasto ennen verta", joten eri osaston valinta, tarkoittaa yleensä hyvästejä perheelle, ystäville ja tutuille ympyröille.

Tris (Shailene Woodley) kuuluu vaatimattomiin ja on tullut päivä kun hän joutuu veljensä Calebin (Ansel Elgort) kanssa testeihin. Pian Tris saa kuulla, ettei sovi mihinkään joukkoon koska tulos on epäselvä ja tämän vuoksi hän on vaaraksi yhteiskunnalle. Trisin täytyy kuitenkin tehdä oma valintansa ja kätkettävä sisäinen erilaisuutensa jottei paljastuisi.

Muissa keskeisissä rooleissa nähdään mm. Kate Winslet, Ashley Judd, Tony Goldwyn sekä Theo James.



Viime vuosina on tullut muutamia filmatisointeja nuorille aikuisille suunnatuista kirjoista ja kirjasarjoista. Diverged on näistä yksi. Se käsittelee teinielokuville tyypillisiä teemoja mm. itsenäistymisestä, rakastumisesta, luottamisesta ja erilaisuuden tunteista. Tässä tapauksessa vain joukkoon kuulumattomuus voi tarkoittaa hengenlähtöä.

Diverged erottuu kuitenkin edukseen muista "teinielokuvista" ja onnistuu olemaan hyvin mielenkiintoinen ja mukaansatempaava paketti. Perusasetelma ja tulevaisuuden maailma vaikuttaa kiinnostavilta, vaikka joiltakin stereotypioilta ei olekaan säästytty.

Casting on tehty huolella. Shailene Woodley on vakuuttava nuori draamanäyttelijätär, joka on monille tuttu mm. Alexander Paynen ohjaamassa The Descendants -elokuvasta, jossa hän näytteli George Clooneyn ahdistunutta tytärtä. On hienoa, että Woodley onnistuu olemaan niin tavallinen ja naapurintyttömäinen, koska se tekee hänen suorituksestaan helposti samaistuttavan.

Kate Winslet esittää Terävien johtajana tiukkaa mimmiä. Winslet oli elokuvan kuvausten aikana viidennellä kuulla raskaana, joten vain muutamissa kohtauksissa hänen koko vartaloaan näytetään ilman, että hän kanniskelee kirjoja, iPadejä ym. kun vatsa alkoi näkyä pian. Mitään kovin ihmeellistä ei Winslet rooliinsa tuo, hahmo jää kylmäksi, etäiseksi sekä paperin ohueksi. Olisi voinut odottaa jotain suurempaakin tämän tason näyteelijättäreltä.

Elokuvan yksi suurimmista positiivisista löydöistä on hurmaava Theo James uskaliaiden konkari Neljänä. Theo James on suurelle yleisölle melko tuntematon, mutta luulisin, tämän suorituksen poikivan paljon lisää töitä. Theon suoritus oli hyvin fyysinen, hän teki itse kaikki taistelukohtauksensa ilman stunttimiestä. Hänen läsnäolossaan elokuvassa oli jotain hyvin vangitsevaa ja fyysistä, raakaa intsensiteettiä.

Diverged - Outolintu on sarjassaan katsomisen arvoinen ja kestää useammankin katselukerran. Pian elokuviin ilmestyykin jo sarjan kakkososa Insurgent (suom. Outolintu-sarja: Kapinallinen). Jos Outolintua vertaa vaikkapa Nälkäpelin ykkösosaan, loistaa se kirkkaasti. Elokuva on hyvin tuotettu ja toteutettu kokonaisuus. Ja jos scifi taikka toiminta ei nappaa, niin ainahan voi ihailla Shailene Woodleyn eläytymistä sekä Theo Jamesia.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti