21.2.2015

"Sivilisaation jäljellä olevat heikot kimmellykset tässä barbaarisessa teurastamossa, joka aiemmin tunnettiin ihmiskuntana"

THE GRAND BUDAPEST HOTEL * * * *




2014 (Iso-Britannia, Saksa, USA) 

Kieli: englanti (ja vähän myös ranskaa) 

Ohjaus: Wes Anderson 

Käsikirjoitus: Wes Anderson ja Hugo Guinness, inspiraationa Stefan Zweigin kirjoitukset 

Eletään ensimmäisen ja toisen maailmansodan välivaihetta kuvitteellisessa Zubrowkan tasavallassa, Euroopassa. Kuuluisan Grand Budapest Hotelin uusi aulapoika Zero Mustafa (Tony Revelory ja vanhempana F. Murray Abraham) ystävystyy paikan legendaarisen conciergen Monsieur Gustaven (Ralph Fiennes) kanssa. Pian yksi hotellin rikkaista vakioasiakkaista kuolee testamentaten Gustavelle tuhottoman arvokkaan renesanssimaalauksen. Alkaa seikkailu ja ajojahti kun Gustave pakenee Zeron kanssa sekä oikeita murhaajia että viranomaisia, joilta hän on saanut syytteen rikkaan rouvan murhasta.

Elokuvan muissa rooleissa nähdään hurja määrä isoja tekijöitä: Jude Law, Jeff Goldblum, Adrien Brody, Harvey Keitel, Bill Murray, Edward Norton, Saoirse Ronan, Tilda Swinton, Tom Wilkinson, Owen Wilson, Willem Dafoe jne.



The Grand Budapest Hotel on Wes Andersonin tyyliin täynnä mustaa komediaa. Minusta tällä kertaa vielä hieman mustempaa kuin yleensä ollaan totuttu. Elokuva on käsikirjoitettu nerokkaasti ja se on visuaalista herkkua katsojalle. Oikea taideteos.

Näyttelijäkaartiin on ahdettu niin paljon huippuosaamista ettei heti tule mieleen mitään vastaavaa. Tilda Swinton esiintyy elokuvan alussa maskeerattuna 84-vuotiaaksi hienostomummukaksi ja hahmo on aivan hulvaton Andersonmaiseen vinksahtaneen tyyliin sopien. Bill Murrayn rooli on tässä elokuvassa hyvin pieni, mutta on melkoinen saavutus, että Anderson ja Murray ovat jaksaneet tehdä yhteistyötä jo nyt seitsemän elokuvan verran. Ralph Fiennesin rooli vie kuitenkin voiton mehukkuudessaan tässä elokuvassa ja on ilahduttavaa nähdä Fiennes tällaisessa vinoutuneessa roolissa. Hauskinta mitä hän on ikinä tehnyt ja se kyllä pukee Fiennesiä. Täytyy vielä mainita, että kaikkien huippuroolien lisäksi elokuvassa nähdään cameoita Jean Dujardinilta sekä George Clooneyltä.

Wes Anderson on kuuluisa melankolisesta otteestaan elokuvissa ja rivien väleistä luettavista syvällisistä elämän totuuksista. The Grand Budapest Hotelissa on ehkä selkein juoni punaisena lankana Andersonin elokuvista ja se on samalla myös seikkailumaisin ja mukaansa tempaavin. Oma henkilökohtainen suosikkini Andersonin elokuvista on kuitenkin ehkä edelleen Moonrise Kingdom sen söpöyden ja nostalgia-arvon vuoksi, mutta ei tämäkään kauaksi jää. Taattua Wes Andersonmaista melankolista tragikomediaa parhaimmillaan. Suosittelen lämpimästi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti