17.4.2013

Vain kuolleet kalat uivat myötävirtaan

RAKKAUDESTA, UNELMISTA JA KALOISTA (Salmon Fishing in the Yemen) * * ½


2012 (Englanti) 

Kieli: englanti, arabia 

Ikäraja: 7 

Ohjaus: Lasse Hallström 

Käsikirjoitus: Simon Beaufoy Paul Tordayn kirjasta 

Rakkaudesta, unelmista ja kaloista perustuu Paul Tordayn vuonna 2007 julkaistuun samannimiseen romaaniin. 

Skotlantiin usein kalareissuille matkusteleva jemeniläinen sheikki (Amr Waked) on päättänyt viedä lohikalastuksen kotimaahansa tarkoituksenaan rakentaa rauhaa sekä yhteyttä ihmisten ja luonnon välillä. Sheikin edustaja Harriet Chetwode-Talbot (Emily Blunt) päättää palkata kalastusasiantuntia, tohtori Fred Jonesin (Ewan McGregor) konsultiksi hankkeeseen Fredin vastaanhangoittelusta huolimatta. Samalla Brittien pääministerin pr-nainen Bridget Maxwell (Kristin Scott Thomas) näkee hankkeessa paljon hyödynnettävää pääministerin julkisuuskuvaan

Suurin ongelma lienee se, etteivät lohet elä eivätkä kude lämpimissä ja kuvissa paikoissa vaan nimenomaan Pohjois-Euroopan kylmissä joissa. Fredin rutiineihin urautunut elämä ja muutosten vastaisuus joutuu koetukselle sheikin optimististen visioiden edessä. 



Elokuvan ohjaaja Lasse Hallström on tunnettu lämminhenkisistä ja syvällisistä ihmisyyden tutkielmistaan ja tavallaan sellainen on myös Rakkaudesta, unelmista ja kaloista. Sen perusidea on hauska ja raikas ja se sisältää paljon symboliikkaa katsojan oivallettavaksi. Se ei aliarvioi katsojaa selittämällä puhki asioita, mutta paikoin elokuvan hahmojen motiivit ovat hukassa, eteenkin elokuvan loppupuolen ratkaisut ihmetyttävät.

Plussaa elokuvalle on myös hyvin mietitty visuaalinen ja tunnelmallinen puoli. Kamerakulmat, puvustus ja lavastus toimii hyvin ja tuo omalta osaltaan mukavaa tunnelmaa.

Rakkaudesta, unelmista ja kaloista -elokuvaa on vaikea lokeroida mihinkään genreen, koska se sisältää draamaa, komiikkaa, romantiikkaa, poliittista satiiria ja luontodokumenttia. Tämä on tavallaan myös elokuvan heikkous, kun juonenkäänteet jäävät toistensa jalkoihin ja tarina hajoaa liian sirpaleiseksi. 

Ewan McGregor hoitaa hienosti roolinsa kuivakkana ja tapoihinsa urautuneena kalamiesbyrokraattina. Emily Blunt tekee perusvarmaa työtä melko samantyyppisessä suloisessa roolissaan kuin ehkä miljoonassa muussakin roolissa.

Rakkaudesta, unelmista ja kaloista on ihan mukava ja lämmin elokuva, mutta kuitenkin melko hajuton ja mauton paketti, jonka oivalluksia tai opetuksia ei jää miettimään moneksikaan minuutiksi elokuvan katsottua. Hallströmiltä ei siis tässä tapauksessa kannata odottaa Gilpert Grape tai Pieni Suklaapuoti tasoista pohdintaa ja tarinan kerrontaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti