9.4.2013

Sielunsukulaisten yhteinen matka

TIE POHJOISEEN ***  



2012 (Suomi) 

Kieli: suomi 

Ikäraja: 12 

Ohjaus: Mika Kaurismäki 

Käsikirjoitus: Mika Kaurismäki, Sami Keski-Vähälä 

Timo Porala (Samuli Edelmann) on menestynyt konserttipianisti, jonka isä jätti hänet ja äitinsä kun Timo oli 3-vuotias. Nyt isä, Leo (Vesa-Matti Loiri) palaa poikansa elämään ja vie hänet automatkalle kohti pohjoista tapaamaan mielenkiintoisia paikkoja ja ihmisiä menneisyydestä.

Muissa rooleissa nähdään mm. Peter Franzén, Mari Perankoski, Eila Roine, Irina Björklund, Elina Knihtilä sekä Aakke Kalliala.

Elokuvan alkuasetelma herättää mielenkiinnon. Kaksi menestynyttä ja karismaattista suomalaista tähteä esittämässä isää ja poikaa. Jotenkin olen aina mieltänyt Edelmannin ja Loirin olevan jotenkin samanlaisia hahmoja, tosin omat erilaiset polkunsa valinneet, mutta kuitenkin komedian ja väkevän draaman taitavia näyttelijöitä jotka vieläpä osaavat laulaa, tai oikeammin tulkita tekstejä laulun avulla. Lisäksi heistä molemmista välittyy tietty rikkinäisyys ja yksinäisyys mikä piilottelee siellä karsimaattisen ja hauskankin kuoren alla. On siksi minusta oikeutettua, että parivaljakko pääsee vihdoin omiin rooleihinsa isänä ja poikana.

Edelmannin hahmo, Timo on järkevän oloinen suorittaja ja menestyjäluonne, jossa kuitenkin pilkottaa isänsä Leon huithapelimainen herrasmieshuijari ja väkevä temperamentti. Pari laulaa myös elokuvassa dueton, tottakai, eihän Edelmannia ja Loiria voisi näyttää elokuvassa jos miehet eivät laulaisi. Ja olihan se kyllä yksi elokuvan parhaista kohtauksista.

Elokuvan puutteet ovatkin käsikirjoituksen puolella. Se nimittäin ei ole kummoinen. Onhan se mukava tarina juuriinsa tutustumisesta ja isäsuhteen luomisesta aikuisiällä, mutta mitään kovin ihmeellistä, yllättävää, mielenkiintoista tai erikoista se ei sisällä. Ainoa elokuvan yllätysmomentti onkin ehkä se, että se on niin yllätyksetön Mika Kaurismäen elokuvaksi.

Tie pohjoiseen on perus road trip -elokuva ja vaikkakaan se ei sisällä mitään yllättävää eikä erikoista, sisältää se silti ihan mukavan tunnelman ja välittää sen hyvin katsojallekin. Suosittelen kyllä katsomaan, jos ei muuten niin ainakin Loirin ja Edelmannin yhteistyön ja musiikkikohtauksen takia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti