6.4.2013

Palkkatappajan kohteena hän itse...

LOOPER * * * 




2012 (USA, Kiina)

Kieli: Englanti

Ikäraja: 16

Ohjaus ja käsikirjoitus: Rian Johnson

Vuonna 2074 aikamatkustus on kiellettyä ja mafia pyörittää maailmaa. Ihmisten listiminen on kuitenkin tulevaisuudessa hieman mutkikkaampaa, joten mafia lähettää tiellensä tulleet ihmisesteet 30 vuotta ajassa taaksepäin. Vuodessa 2044 uhria odottaa Looperiksi kutsuttava palkkatappaja, joka juuri oikealla hetkellä posauttaa uhrin taivaan tuuliin eikä hänestä jää enää jälkiä tulevaisuuteen. Kun Looper päätetään jättää eläkkeelle hänen looppinsa suljetaan lähettämällä tulevaisuuden minä takaisin Looperin itsensä päiviltään posautettavaksi. Silloin uhriin on sidottu kultaharkkoja tavallisen pienen hopeisen sijasta ja Looper voi viettää aineellisesti rikasta elämää elämänsä loppuun eli ne 30 vuotta.

Tarinan keskiössä on tiukasti Looper-sääntöjä noudattava, 25-vuotias Joe Simmons (Joseph Gordon-Levitt), jonka elämä mutkistuu kun ystävä Seth (Paul Dano) epäonnistuu Looppinsa sulkemisessa. Mutkien kautta Joen oma Looppi lähetetään kultaharkkojen kera vuoteen 2044...



Vanhempaa Joeta näyttelee Bruce Willis ja muissa rooleissa nähdään mm. Jeff Daniels ja Emily Blunt.

Elokuvan ohjaaja/käsikirjoittaja Rian Johnson on suhtellisen kokematon alallaan, mutta sitä ei kyllä Looperissa ole pahemmin havaittavissa. Elokuvasta ei puutu yllätyksiä eikä se sorru ennalta-arvattavuuksiin eikä lajityypilleen tunnusomaisiin filosofisiin selittelyihin. Joitakin hieman häiritseviä aukkoja ja mahdottomuuksia tarinassa toki on, mutta ei se tunnu haittaavan elokuvan seuraamista. Elokuva kulkee tietyllä painolla alussa, ja jossain vaiheessa tuudittautuu siihen miten asiat varmaankin soljuvat. Tuudittautumiseen ei kuitenkaan ole aihetta kun puolivälissä elokuva saa yllättäviä käänteitä ja uusia, keskeisiä hahmojakin esitellään. Elokuvan kokonaisuuden ymmärtäminen vaatii jonkin verran pinnistelyä koska siinä luotetaan katsojan havaintokykyyn ja muistiin. Osaltaan jossain vaiheessa tämä saa tarinan vaikuttamaan paikkapaikoin hieman sekavalta.

Rian Johnson on kirjoittanut elokuvan pääosan Joseph Gordon-Levittille enkä ihmettele miksi. Gordon-Levitt on muuntautunut hienosti sitcom-sarjan lapsinäyttelijästä vakavastiotettavaksi, laaja-alaiseksi näyttelijälahjakkuudeksi. Mies tehtaili vuonna 2012 rooleja yhteensä neljään kokopitkään elokuvaan ja on osoittanut taipuvansa toimintapätkistä ja komediasta vakavaan draamaankin. Looperissa Gordon-Levitt näyttelee nuorta Bruce Willisin hahmoa ja hän onkin ominut hienosti Brucen tyypillisiä maneereita sortumatta kuitenkaan imitointiin tai yliyrittämiseen. Meikkauksen ansiosta Gordon-Levittiä ei meinaa oikein edes tunnistaa omaksi itsekseen.

Ainoa asia, mikä Looperissa häiritsi oli sen väkivaltaisuus. Eikä oikeastaan se välivallan määrä vaan sen laatu. Elokuvassa tosin veri ei roisku eikä elokuvan keskiössä olevalla ampumisellakaan mässäillä, mutta elokuva sisältää joitakin sellaisia kohtauksia, joissa väkivaltaa ei näytetä, mutta jossa se on luettavissa rivien välissä. Ja juuri ne rivien välit, päähenkilöidenkin suorittamat teot, tuntuvat erittäin häiritseviltä.

Looperissa on omat hyvät ja huonot puolensa, mutta omaperäisyyttä ja yllättävyyttä siitä ei puutu. Sci-fi -fanien aikamatkustusnälkää elokuva tuskin tyydyttää, mutta se onnistuu kyllä provosoinnissaan ja jännityksessään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti