9.5.2013

Kohtaloa harhauttamassa

KOHTALON VALVOJAT - THE ADJUSTMENT BUREAU ***



2011 (USA)

Kieli: englanti

Ikäraja: 12

Ohjaus: George Nolfi

Käsikirjoitus: George Nolfi, Philip K.Dickin novellista "Adjustment team"

Politikko David Norris (Matt Damon) tapaa yllättäen impulsiivisen kaunottaren nimeltään Elisa Sellas (Emily Blunt). Pari tapaa yllättäen myös uudestaan ja tuntee vastustamatonta vetovoimaa toisiinsa. Samalla Davidin elämään ilmestyy hattupäisiä kohtalonvartioita, jotka kertovat, että Davidin elämään on suunniteltu paljon hienoja asioita politiikan huipulla johon ei kuulu lahjakas tanssijatar Elisa. David on eri mieltä ja ryhtyy kapinoimaan kirjoitettua kohtaloaan vastaan.



Adjustment Bureau on hassu sekoitus sci-fiä ja romanttista draamaa. Käänne alun romanttisen elokuvan introsta sci-fi -toiminnaksi on hieno hetki, maton vetäminen katsojan alta tuntuu pienenä värähtelynä. Osin elokuva tarjoaakin juonenkäänteitä, mutta paikoin mennään sekavuuden ja selittelyn puolelle.

Elokuvan paras elementti on ehdottomasti loistavat näyttelijät sekä heidän yhteinen kemiansa. Suloisen Emily Bluntin ja vakaan Matt Damonin roolisuoritukset pelastavat paljon ja saavat katsomaan läpi sormien elokuvan salahautoja ja kömpelyyksiä.

Nostan kohtalonvalvojan hattua kahden erityylisen genren yhdistämisestä, vaikka elokuva hieman paikoin lässähtääkin vahvan alun jälkeen. Eteenkin loppuratkaisu tuntui Hollywoodhöttöiseltä ja liian helposti ansaitulta, kuin tekijät olisivat saaneet filkasta tarpeekseen ja päättäneet sen vain seinään. Mutta plussaa elokuvalle tuli jännityksestä, harvoin elokuvan vastapuoli on niin askeleen edellä kaiken aikaa. Ehdottomasti positiivista oli myös se, ettei Kohtalonvalvojissa ollut selvää vakiopahista, vaan vain erilaisia näkökulmia ja mielipiteitä.

Jälkeenpäin oli vaikea päättää pitikö elokuvasta vai ei. Lopun kökkömaku jäi maistumaan liian pitkäksi aikaa suuhun vaikka elokuvassa oli pajon hyvääkin. Mukavaa oli kyllä se, että erilaisten genrejen yhdistäminen antoi vähän kaikkea erilaisten elokuvien ystäville.. romanttista höttöä, pientä (tosin kömpelöä) pohdintaa, toimintaa, jännitystä ja tieteiselokuvalle tyypillistä surrealismia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti