10.5.2013

Melankolisten kääpiöiden koti-ikävä

HOBITTI - ODOTTAMATON MATKA (The Hobbit: An Unexpected Journey) * * ½




2012 (USA, Uusi-Seelanti)

Kieli: englanti

Ikäraja: 12

Ohjaus: Peter Jackson

Käsikirjoitus: Fran Walsh, Philippa Boyens, Peter Jackson ja Guillermo del Toro J.R.R. Tolkienin kirjasta Hobitti

Hobitti - Odottamaton matka on Hobitti -elokuvatrilogian ensimmäinen osa, kun koko trilogia pohjautuu J.R.R. Tolkienin fantasiaromaaniin Hobitti eli sinne ja takaisin. Kerronnallisesti elokuva sijoittuu 60 vuotta ennen Taru Sormusten Herrasta -trilogiaa.

Elokuva käynnistyy kuvilla vuoren sisällä asuvasta vauraasta kääpiökuningaskunnasta, joita johtaa kääpiö Thorin (Richard Armitage). Pian kaupunkiin hyökkää voimakas lohikäärme Smaug ja kääpiöt pyytävät apua haltioilta, mutta nämä eivät halua sekaantua asiaan eivätkä siis riennä avuksi.  Smaug tuhoaa kaupungin asukkaita ja ottaa rikkaudet haltuunsa. Osa kääpiöistä pääsee pakenemaan.

Kaukana rauhallisessa konnussa Gandalf (Ian McKellen) houkuttelee Bilbo Reppulin (Martin Freeman) pitämään pidot riehakkaalle kääpiöjoukolle, jotka ovat lähdössä matkaan vuorelle. Myös Bilboa tarvitaan matkalla, joten hänet houkutellaan mukaan.



Hobitti - Odottamaton matka jatkaa visuaalisesti samaa huikeaa rataa kuin Taru Sormusten Herrasta -trilogia. Yksityiskohdat on mietitty tarkkaan, maisemat ovat kauniita ja tarina näyttää uskottavalta. Myös tarinan alku on mukaansatempaava ja odotukset ovat korkealla.

Valitettavasti koko elokuva tuntuu olevan alkua ja sitä vain kaikenaikaa odottaa, milloin päästään itse asiaan ja sitten tulevatkin jo lopputekstit. Odottamaton matka tuntuu siksi vahvasti vain prologilta elokuvatrilogian muille osille.

Elokuvan kesto on 169 minuuttia, mutta sen olisi voinut hyvin typistää alle tuntiin. THS -fanit varmasti jaksavat istua koko 169 minuuttia elokuvan äärellä imien yksityiskohtia, mutta meille muille elokuva sisältää liikaa turhaa tilkettä ja jahkaamista. Peter Jackson on tunnettu tarkkuudesta ja rakkaudesta yksityiskohtiin, mutta tuntuu, että yksityiskohtiin on kiinnitetty liikaa huomiota ja kokonaiskuva on päässyt hukkumaan.

Elokuvan mielenkiintoisin kohtaus on ehdottomasti Bilbon ja Klonkun kohtaaminen ja kuinka Bilbo sai valtasormuksen haltuunsa huijattuaan sen Klonkulta. Myös kääpiöt suuressa melankolisuudessaan tuntuvat kotoisen suomalaisilta ja siksi tavallaan helposti samaistuttavilta.

Hobitti trilogian ensimmäinen osa on kuitenkin varmasti sellainen elokuva, jonka haluaa katsoa jo silkasta mielenkiinnosta ja uteliaisuudesta. Onhan sitä kohkattu jo niin pitkan aikaa. Odotuksia ei kuitenkaan kannata pitää korkealla ja varata elokuvan ajaksi paljon kahvia, jotta pysyy hereillä tai sitten vain välillä painella >> -nappia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti