20.10.2012

Pesukarhun ja Korpin pakomatka

MOONRISE KINGDOM * * * * *

 



2012 (USA)

Kieli: englanti

Ikäraja: 12

Ohjaus: Wes Anderson

Eletään vuotta 1965. Partiolaispoika Sam (Jared Gilman) pakenee teltastaan kuin Tim Robbinsin hahmo elokuvassa: Rita Hayworth - Avain pakoon. Käynnistyy suuri etsintäpartio. Pian katoaa myös Bishopin perheen tytär, Suzy (Kara Hayward) ja näiden kahden nuoren välillä havaitaan yhteys. Käynnistyy vielä suurempi etsintäpartio kahden nuoren sopeutumattoman seikkaillessa kohti päämääräänsä. Bruce Willis nähdään poliisipäällikkö Sharpin roolissa, Edward Norton partion johtaja Wardin roolissa ja Bill Murray sekä Frances McDormand Syzy Bishopin vanhempina. Tilda Swinton esittää sivuosaroolissaan sossuntätiä ja Harvey Keitel partiolaisten ylintä päällikköä.



Ohjaaja Wes Anderson tunnetaan erikoisista, huumoripitoisista ja omanlaisensa maailman omaavista elokuvista. Sellainen on myös Moonrise Kingdom.

Elokuvan käsikirjoituksesta vastasi Wes Anderson itse sekä Roman Coppola. Elokuvan juoni on seikkailullinen ja viihdyttävä. Kahden nuoren romanttinen suhde on kömpelön hellyyttävää ja hauskaa katsottavaa mutta elokuva kätkee taakseen syvällisiäkin teemoja mm. yhteenkuuluvaisuudesta, erilaisuudesta, perhesuhteista ja kiintymyksestä. Koko elokuva on Andersonin tyylisesti näytelty hyvin vähäilmeisesti ja tunteettoman oloisesti, mutta sisältäen silti enemmän tunnetta kuin monet muut draamaelokuvat yhteensä. Komiikastaan huolimatta elokuvan täyttää melankolinen yleissävy. Hallitun pinnan alla kuohuu sanomattomia teemoja ja katsoja voi itse tehdä niistä oman havaintonsa.

Moonrise Kingdom on visuaalisestikin aitoa 60-lukulaista aina vaatteista ja meikeistä aina kameran linssin taltioimaan kuvaan ja värimaailmaan saakka. Myös elokuvan grafiikka ja musiikki tuovat vahvasti vanhemmat elokuvat mieleen ja alun - nuoren henkilön opas orkesterimusiikkiin - kappale selostuksineen olivat nerokkaita nappivalintoja elokuvaan.

Elokuvan näyttelijävalinnat osuivat myös nappiin. Nuoret uudet lahjakkuudet Jared Gilman sekä Kara Hayward tekivät todella hienoa työtä ja ihmettelisin suuresti jos näistä nuorista ei enää mitään kuuluisi. Muutkin elokuvan lapsinäyttelijät olivat mainioita. Bill Murray on tehnyt Andersonin kanssa jo kuusi kokopitkää elokuvaa ja ohjaajan sekä luottonäyttelijän työskentely näyttää toimivan. Bill Murrayn huumori on Andersonin maailman kaltaista, vähäilmeetöntä sekä arkisen hauskaa. Oli myös virkistävää nähdä Bruce Willis tässä hyvin erilaisessa, tyhmänhölmön mutta lämpimän ja rakastettavan poliisin roolissaan. Myös oli ilo seurata Edward Nortonin työskentelyä sympaattisena khakipartion johtajana. Jännää tunnelmaa tarinaan toi Bob Balabanin esittämä kertoja, joka osin oli oikea hahmo ottamassa kontaktia muihin hahmoihin ja liittyen itse tarinaan, mutta toisaalta kertoja katsoi myös kameraan ja puhui elokuvayleisölle kuin tietäen kaiken olevan vain elokuvaa.

Yhtenä suurena vedenjakajana elokuvasta pitämiselle on varmastikin sen omintakeinen, musta huumori. Sen huumori on vaivattoman oloista, arkisista asioista pursuavaa hullunkurisuutta ja hauskuutta. Se herättää moninpuolin nostalgisia muistoja ja varmasti monille nousee mieleen lapsuuden ensirakkaus. Elokuva ei kuitenkaan vaivu nostalgiseen tuuditukseen vaan on hauskuudessaan hyvin itsetietoinen ja ironinen.  Moonrise Kingdom on ennenkaikkea raikas ja hellyyttävä hyvänmielen elokuva ja kestää varmasti useammankin katselukerran.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti