29.10.2012

Bondin paluu juurilleen

SKYFALL * * * ½


2012 (USA, Iso-Britannia)

Ikäraja: 12

Ohjaus: Sam Mendes

Tarina alkaa takaa-ajo kohtauksella, josta James Bond (Daniel Craig) saa osumaa ja kuolema näyttää väistämättömältä. Mutta eihän nollanollaseiskaa niin vähästä nitistetä ja jo pian löytyy Bond kaatamasta naisia sänkyynsä ja viinaa kiduksiinsa. Bond palaa kehäraakkina takaisin Englantiin, kun MI6 on uhattuna ja joku M:n (Judi Dench) menneisyydestä on palannut häntä vainoamaan. Lisäksi Bondin on estettävä peiteoperaatioissa toimivien agenttien todellisen henkilöllisyyden paljastavan listan julkistaminen ja punnittava lojaalisuutensa pomoaan kohtaan. Muissa rooleissa nähdään mm. Ralph Fiennes, Javier Bardem, Bérénice Marlohe, Albert Finney, Naomie Harris sekä Ben Whishaw esittämässä uutta Q:ta ja ruotsalainen Ola Rapace palkkatappajan roolissaan.



Bondin perusjuoni agenttilistoineen, tietokonehakkereineen, takaa-ajokohtauksineen ja pommeineen kuulostaa moneen kertaan nähdyltä 2000-luvun toimintaelokuvalta. Mutta siinä missä esim. Mission Impossible pistää temput ja vempeleet aina vain paremmaksi ja överimmäksi, tämä Bond pelkistää ja vetää temput minimiin. Vempeleitäkään Bond ei Q:lta saa, vaan pikemminkin muutaman itseironisen lohkaisun saattelemana 007 saa turvakseen vain aseen ja radiolähettimen.

Muutenkin Skyfall palauttaa mieleen nostalgisen James Bondin tuoden tarinaan hienovaraisesti myös tätä päivää. Skyfall on ensimmäinen Daniel Craigin tähdittämä James Bond elokuva, jossa esiintyy Miss Moneypenny sekä Q, vaikkakin Q on ensikertaa itse Bondia nuorempi. Myös legendaarinen Aston Martin DB5 on kaivettu naftaliinista, jolla Bond on huristellut ensi kertaa elokuvassa Kultasormi (1964). Nostalgisiin muisteloihin lienee syynä elokuvan juhlistama James Bondin 50-vuotistaival. Elokuvan alkukohtaus on kuvattu Istanbulissa, tehden kunniaa Bondin luojalle Ian Flemingille, jonka lempikaupunki Istanbul oli, vaikkakaan itse elokuva ei perustu Flemingin romaaneihin eikä novelleihin. Elokuvaa on kuvattu Istanbulin lisäksi myös Kiinassa, mutta siinä on silti ehkä eniten Englannissa ja Skotlannissa kuvattuja kohtauksia kuin missään aijemmassa Bond-filmatisoinnissa. 

Skyfallin kantavana teemana pohdiskellaan, mitkä asiat kaipaavat uudistuksia ja milloin luottaa vanhaan, hyväksi todettuun. Tämäkin sopii hyvin Bondin juhlavuoden teemaan. Vanhan ja uuden yhdistäminen onkin elokuvan vahvuuksia, se tekee tästä uudesta Bondista raikkaan mutta tutuista aineksista kootun salaatin. Skyfall esittelee tutun Bondin, mutta vie tarinan inhimillisemmälle tasolle paljastaen myös hieman asioita Bondin menneisyydestä. Elokuva on astetta mustempi 007-tarina sisältäen myös hyvin surullisia ja liikuttavia kohtauksia. Asiaan lienee osuutta elokuvan ohjaajalla, Oscar-palkitulla Sam Mendesillä, jonka aiempia tuotoksia ovat mm. American Beauty sekä Revolutionary Road. Elokuvan nimi: Skyfall pitää sisällään myös Bondin historiaan liittyvän salaisuuden, joka paljastetaan elokuvan loppupuolella.

Uusimman Bondin syvällisemmmästä ilmaisusta huolimatta, Skyfall pursuaa myös tuttuja räjähdyksiä, övereitä stuntteja ja takaa-ajokohtauksia. Ja näissä fyysisissä kohtauksissa Daniel Craig pärjää loistavasti. Craigin fyysisesti vahvannäköinen habitus tuo uskottavuutta sankariin ja Craigin Bond onkin aina ollut edeltäjiään realistisempi, sikäli kun se on mahdollista tälle fiktiiviselle agentille. Javier Bardem onnistui vangitsemaan huomion karismaattisen, espanjalaissyntyisen Silvan roolissaan. Myös kaunista Sévérinea näyttelevä Bérénice Marlohe varasti valokeilan ja kohtauksen aina kun häntä vain näytettiin, suhteellisen pienestä roolistaan huolimatta.

Skyfall on visuaalisesti hienosti toteutettua, laadukasta ja ehtaa Bond-kamaa. Se sortuu joihinkin Bond-elokuville tuttuihin puuduttavuuksiin ja absurdiuksiin, mutta tuo silti sarjan takaisin sille cooleuden planeetalle, josta Bond alkujaan aloitti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti