14.10.2012

"Ole ensimmäinen, ole fiksumpi tai huijaa!"

MARGIN CALL * * * * ½


2011 (USA)

Kieli: englanti

Ikäraja: 12

Ohjaus ja käsikirjoitus: J.C Chandor

Margin Call vie katsojansa vuoteen 2008 ja tapahtumiin, jotka edelsivät suurta taloudellista romahdusta. Wallstreetillä suuri finanssiyhtiö on irtisanonut joukon työntekijöitään. Irtisanottujen joukossa on riskinhallintayksikön pikkupomo Eric Dale (Stanely Tucci). Lähtiessään Eric antaa nuoremmalle analyytikolle, Peter Sullivanille (Zachary Quinto) muistitikun keskeneräisestä työstään ja pian Peterille alkaa hahmottua kulman takana häämöttävä ja varmasti lähestyvä katastrofi. Seuraavan 24 tunnin aikana löydös etenee aina ylimpään johtoon saakka ja ahneuden ylittäessä moraaliset arvot, johtoportaan pelurit turvaavat omia selustojaan. Rooleissa nähdään myös mm. Kevin Spacey, Jeremy Irons, Paul Bettany, Simon Baker, Demi Moore sekä Penn Badgley.



Margin Call on pienen budjetin independent elokuva. Sen budjetti oli vain noin 3,3 miljoonaa dollaria. Eli vain noin miljoonan enemmän kuin esim. suomalaisen Härmä elokuvan budjetti tai vain yhden kymmenesosan edellisen arvosteluni, Lemmenlomalla -elokuvan budjetista. Kolme milliä on siis äärimmäisen vähän Hollywoodmittakaavassa. Vieläpä kun elokuva oli saanut houkuteltua palkkalistoilleen joukon niin kovia ja nimekkäitä tähtiä. Kaiken lisäksi Margin Call on käsikirjoittaja/ohjaaja J.C Chandorin ensimmäinen kokopitkä ohjaustyö.

Margin Call ei ole pienestä budjetistaan ja riippumattomuudestaan isoihin elokuvayhtiöihin johtuen saanut taakseen isoa markkinointikoneistoa eikä sitä ole mainostettu joka kadun kulmassa, ehkäpä siksi se on saattanut jäädä monilta huomaamatta. Se ei kuitenkaan poista sitä tosiseikkaa, että Margin Call on ehkä yksi vuoden tärkeimmistä elokuvista. Juuri sen ajanhermolla oleva tarina on varmasti saanut aikaan sen, että niin moni nimekäs tähti halusi lähteä mukaan tekemään tätä elokuvaa, että sen sanoma tulisi kuulluksi.

Intensiivinen näyttelijätyöskentely, sanoma ja tunnelma luovat elokuvan uskottavaksi paketiksi. Se on tunnelmaltaan kuin aamuyöntunteina matkustava linja-auto. Se lähtee liikkeelle verkkaisesti seesteisen himmeistä tunnelmista ja pian herättää katsojan mielenkiinnon pitäen varmassa otteessaan aina elokuvan loppuun saakka. Jonkin verran katsoja otetaan huomioon ja väännetään rautalangasta finanssimaailman koukeroita, mutta vastapainoksi saa katsojakin tehdä aivotyötä ja pinnistellä mukana juonenkulussa.

Margin Call on rohkea ja autenttinen kuvaus nykyisen länsimaisen yhteiskunnan heikoista rakenteista. Se sai yhden Oscarehdokkuuden parhaasta alkuperäisestä käsikirjoituksesta, mutta olisi ansainnut paljon enemmän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti