1.6.2013

Totuus on tarua ihmeellisempää

ARGO ****½




2012 (USA)

Kieli: englanti, vähän persiaa

Ikäraja: 12

Ohjaus: Ben Affleck

Käsikirjoitus: Chris Terrio Tony Mendezin kirjan ja Joshuah Bearmanin lehtiartikkelin pohjalta.

4.11.1979 Iranin Tehranin USA:n suurlähetystössä kuohuu kun Iranin vallankumouslaiset valtaavat sen ottaen paikassa työskennelleet amerikkalaiset panttivangeikseen. Kuusi amerikkalaista pääsee pakenemaan Kanadan suurlähettilään (Victor Garber) luokse. Alkaa pohdinta miten paenneet saadaan takaisin kotiin ja hätiin kutsutaan pelastusoperaatioihin erikoistunut CIA-spesialisti Tony Mendez (Ben Affleck).

Paras idea mikä olisi toteutettavissa on rakentaa peiteoperaatio elokuvan varjolla ja apua saadaan Hollywood-ammattilaisilta Lester Siegeliltä (Alan Arkin) ja John Chambersilta (John Goodman). Peiteoperaation elokuvaksi valikoituu Argo-niminen scifi-seikkailu, jonka kuvamaisema sopisi täydellisesti Teheraniin kuvattavaksi. Pienetkin yksityiskohdat on osuttava nappiin ja elokuvaprojekti täytyy valmistella porsaanreijättömäksi. Samalla silmukka kiristyy kun vallankumoukselliset ovat selvittämässä puuttuvien suurlähetystön henkilöstön henkilöllisyyksiä.



Argo on tosipohjainen elokuva ja on mielenkiintoista kuinka tämäkin tarina on ollut vielä 80-luvulla salaista materiaalia ja nyt siitä on tehty elokuva meidän iloksemme. Minkäänlaista tylsyyttä tai pitkäveteisyyttä ei tähän elokuvaan liity vaan se tarjoaa jännitystä alkumetreiltä aina loppukliimaksiin saakka, vaikka lopputulos onkin jo selvillä ennen elokuvan katsomistakin.

Argo voitti parhaan elokuvan Oscarin, eikä syyttä, mutta olisihan mielellään sen parhaan ohjauksenkin pystin antanut Affleckille, joka on tehnyt aivan loistavaa työtä. Affleckin itsensä roolityöskentelykin on hienovaraisen uskottavaa. Tony Mendez vaikuttaa anti-Bondilta yrittäessään liikkua ja toimia mahdollisimman huomaamattomasti ja matalalla profiililla. Mutta se tekee elokuvasta entistäkin uskottavampaa.

Myös elokuvan puvustus ja lavastus tuovat aitoa retrotunnelmaa aina viimeiseen viiksikarvaan ja silmälasin sankaan asti. Tunnelma ja kuvat ovat selvästi aistittavissa.

Tämä poliittinen muilutusoperaatioelokuva on parasta trilleriä mitä on vähään aikaan tehty ainakaan tosipohjalta ja kyllä minun kynteni lyhenivät olemattomiksi tyngiksi tätä katsoessa. Suosittelen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti