3.8.2012

Mistä on pienet pojat ja unelmat tehty?

HUGO * * * ½ 




2011 (USA)


Ohjaus: Martin Scorsese

Hugo pohjautuu Brian Selznickin romaaniin Hugo Cabret, elokuvaan käsikirjoituksen kirjasta on muokannut John Logan.

Orpo Hugo (Asa Butterfield) asuu Pariisin rautatieaseman kellojen takana vetäen kelloja ja pitäen ne oikeassa ajassa. Hugo ymmärtää koneita ja rakkain niistä onkin mystinen ihmiskasvoinen laite, joka on Hugon ainoa muisto isästään (Jude Law), minkä takia hän on ottanut elämäntehtäväkseen tuon koneen kunnostamisen.

Elämä Pariisin rautatieasemalla on kovin vilkasta ja siellä voi törmätä erilaisiin persoonallisuuksiin. Lelukaupan pitäjä Georges Méliès (Ben Kingsley) kätkee vaitonaisen ja surullisenkin kuorensa alle jonkin salaisuuden, jota kohti Hugo ja Georgesin orpo sukulaistyttö Isabelle (Chloë Grace Morez) lähtevät kulkemaan. Rautatieasemalla täytyy kuitenkin aina pitää varansa, ettei joudu aseman etsivän (Sasha Baron Cohen) kiinni nappaamaksi, hänen elämäntehtävänsä on orpojen toimittaminen lastenkoteihin. Kirjastonhoitajan roolissa nähdään Christopher Lee.

Hugo on The Artistin tavoin niin ikään kunnianosoitus elokuvalle. Scorsese on tunnettu väkivaltaisista ja tummista hahmoistaan elokuvissa. Hänellä on teini-iän kynnyksellä oleva tytär, joka ei ole nähnyt yhtäkään isänsä töistä juuri tuon edellämainitun elokuvien väkivaltaisuuden ja nuoren ikänsä takia. Siksipä Scorsese on jo jonkinaikaa halunnut tehdä lasten elokuvan. Ja kun hän törmäsi Selznickin kirjaan pienestä orpopoika Hugosta, oli selvää mistä tuo elokuva kertoisi.

Elokuva on visuaalisesti huikea. Sen satumainen kuvamaailma saa aivan arkiset asiat kuten juna-aseman tai koneet hammasrattaineen näyttämään lumoavan kauniilta ja kiehtovilta. Ei ihme, että Hugo kahmi  viisi Oscariaan juuri audiovisuaalisissa sarjoissa: äänitys, äänitehtosteet, lavastus, kuvaus ja erikoistehosteet. Hugo ei yltänyt saamaan Oscareita syvällisemmissä sarjoissa kuten näyttelijätyöskentelystä. Roolit ovatkin esitetty satuelokuvalle tyypillisen ylinäytellysti sekä karikatyyrimaisesti.

Hugo sijoittuu 1930-lukuun ja on osaksi fiktiivistä tarinaa mutta sisältää samalla aivan oikeaa elokuvahistoriaakin. Ben Kingsleyn esittämä Georges Méliès on aivan oikea historiallinen henkilö ja elokuvan esittämät faktat hänen historiastaaan pitävät paikkansa.

Kirjassa asemaetsivän rooli oli suhteellisen pieni, mutta elokuvaan sitä on suurennettu Sasha Baron Cohenille ja on yksi elokuvan hauskimmista hahmoista. Se on vastapainoa Cohenin muille hahmoille kuten Borat, Bruno, Ali G tai Diktaattori. Se osoittaa kuinka lahjakas näyttelijä Sasha todellisuudessa onkaan. Rooli on myös kunnianosoitus 30-luvun komiikalle ja koomikoille kuten Chaplinille sekä Buster Keatonille.

Hugo ei ole vain kaunis lastensatu vaan se sopii aivan yhtä hyvin myös aikuisillekin. Se on viaton ja kaunis hyvänmielenelokuva, mikä kestää useammankin katselukerran.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti