16.8.2012

Ammattilaissalakuljettajat amatöörimeiningillä Panamassa

SALAKULJETTAJA (Contraband) * * ½  


2012 (USA, Iso-Britannia, Ranska)

Ohjaus: Baltasar Kormákur

Elokuva Salakuljettaja on uudelleen filmatisointi islantilaisesta elokuvasta Reykjavik-Rotterdam. Islantilaiselokuvan päätähtenä nähtiin Hollywoodversion ohjaaja Baltasar Kormákur.

Salakuljettaja istuisi kategoriaan rikostoimintatrilleri, ja se kertoo entisestä salakuljettaja Chris Farradaysta (Mark Wahlberg), joka on hylännyt entisen elämäntapansa ja keskittyy nyt perhe-elämään vaimonsa Katen (Kate Beckinsale) ja kahden lapsensa kanssa. Chrisin nuori lankomies Andy (Caleb Landry Jones) on kuitenkin saattanut itsensä vaikeuksiin salakuljetushommissa ja Andyn pomo, julma pikkugansteri Tim Briggs (Giovanni Ribisi) uhkaa Chrisin perhettä jos hän ei saa rahojaan kahdessa viikossa. Chris näkee ainoana vaihtoehtonaan lähteä salakuljetuskeikalle Panamaan samalla rahtilaivalla, josta hänen isänsä Bud (William Lucking) päätyi telkien taakse, myöskin salakuljetushommista. Samalla Chrisin paras ystävä Sebastian Abney (Ben Foster) tarjoaa turvaa Katelle sekä lapsille. Rahtilaivan kapteeni (J.K. Simmons) tunnistaa Chrisin ja ottaa hänet suurennuslasin alle, mikä haittaa luonnollisesti Chrisin operaatiota. Mikään muukaan ei ota sujuakseen ja hommat alkavat yksi toisensa jälkeen luisua käsistä.

Elokuva alkaa hieman sekavasti sekä pitkäveteisesti. Jossain vaiheessa juoni alkaa hahmottua ja alun pitkäveteisyys korvataan kunnon jännityksellä elokuvan loppupuolella. Pääosin Salakuljettaja tuntuu jo moneen kertaan nähdyltä, kuluneelta tarinalta vaikkakin se tarjoilee yllättäviä käänteitä puun takaa.

Mark Wahlberg tekee hänelle tyypillisen roolin hänelle tyypillisin maneerein. Keskellä elokuvaa olisi voinut luulla katsovansa esim. The Italian Jobia tai Shooteria. Silti tällainen kovis-hyvätyyppi -rooli istuu Mark Wahlbergille ja hän onnistuu esittämään roolinsa uskottavan varmasti. Pienenä bonuksena mainittakoon, että rahtilaivan miehistössä, John Brycen pienessä sivuosaroolissa voidaan nähdä Markin isoveli Robert Wahlberg.

Giovanni Ribisi on tuttu lukemattomista erilaisista rooleistaan. Giovanni venyy hyvin pahiksen rooliin tässä elokuvassa ja varastaa valkokankaan aina kun häntä vain näytetään. Hyvää työtä tekee myös Ben Foster päähenkilön luottoystävänä, raitistuvana alkoholistina ja ex-salakuljettajana.

Salakuljettaja on vauhtiin päästyään energinen ja jännittävä elokuva, mutta sortuu kliseisiin eikä tuo mitään uutta genrensä elokuviin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti