1.4.2012

Pieni porontappaja suomesta karkaa sivistykseen

HANNA * * *

2011 (USA, Englanti, Saksa)

Ohjaus: Joe Wright

Hanna (Saoirse Ronan) on nuori teini-ikäinen, mutta mitään muuta tavallista hänessä ei sitten olekaan. Hän elää isänsä Erikin (Eric Bana) kanssa keskellä pohjolan erämaata, Suomen Kuusamossa opetellen taistelutekniikoita, knoppitietoja sekä metsästäen poroja.

Hanna on aivan liian vahva ollakseen normaali 16-vuotias hintelä tyttö, joten on alusta asti selvää, että Hannan menneisyyteen liittyy jotakin erikoista ja jonka kohtaamiseen hänen isänsä häntä kaikenaikaa valmistaa.

Eräänä päivänä Hanna päättää olla valmis kohtaamaan muun maailman ja saa peräänsä CIA-agentti Marissa Wieglerin (Cate Blanchett). Hanna on kuitenkin koulutettu tappokone, joten myös Marissa Wieglerin on oltava varuillaan.

Eipä ole tullut vastaan kovin montaa toimintaelokuvaa, jonka tähtenä olisi nuori tyttö ja joka vieläpä niin vakuttavasti loistaisi taistelukohtauksissa. Saoirse Ronan käsittelee roolihahmoaan konkarimaisella ammattitaidolla venyen hyvin herkistä, eteerisistä kohtauksista ja kasvokuvista hyvin fyysisiin suorituksiin ja suuriin kokonaisuuksiin. Cate Blanchett on myös niin vahva luonnenäyttelijä, ettei hänelle tuota vaikeuksia esittää elokuvan kylmää ja laskelmoivaa pahista.

Hyvin toteutettu elokuva Hanna avautuu katsojalleen pala kerrallaan mainion Chemical Brothersin koukuttavan musiikin rytmittäessä hengästyttäviä kohtauksia. Alun Suomen Rukalla kuvatut, arktiset, kauniit maisemat nostattavat uteliaisuuden, mitä ruokitaan vain pala kerrallaan elokuvan edetessä. Kun lopussa kaikki on selvää, tuo se tiettyä juonellista tuttuutta muista elokuvista, vaikkakin Hanna sisältää vain hyvin vähän mitään ennalta-arvattavia aineksia. Loppu tulee puun takaa ja äkisti, saaden miettimään onko Hanna uusi Bourne-tarina eli saako se jatko-osia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti