27.9.2013

Koomikot vakavissa rooleissa Top 5

Monet komedialla leipänsä ansainneet ovat jossain elämänsä vaiheessa halunneet tehdä jotain muuta, usein jotain vakavampaa. Ongelma vain on siinä, etteivät ihmiset aina suhtaudu muutoksiin kovin suopeasti ja ota syleillen vastaan vakavaa koomikkoa. Jos olet väännellyt naamaasi kymmenessä elokuvassa, odotetaan uusimmalta tuotokseltasi myös naaman vääntelyä uusin vitsein. Tietysti myös komiikkaan suhtaudutaan kovin nihkeästi arvostettavana elokuvamuotona. Harvoinpa Oscarillakaan palkitaan komediaa, vaikka komiikka on vaikeaa tarkkoine vitsien ja kommellusten ajoituksineen, eikä siihen kovin moni näyttelijä edes taivu.

On tosin olemassa näyttelijöitä, jotka eivät ole lokeroituneet mihinkään tyylimuotoon vaan tekevät kaikenlaisia elokuvia toiminnasta komedioihin ja draamaan. Hyvänä esimerkkinä tästä lienee Will Smith. Sitten on tietysti myös vakavasti otettavia draamanäyttelijöitä, jotka silloin tällöin tekevät myös hauskempia rooleja romanttisissa komedioissa tai ihan kunnon sekoiluelokuvissa.

Silti koomikoita, jotka ovat vaihtaneet vakavamman vaihteen päälle, on harvassa. Joten tässä siis minun listaukseni huippukoomikkojen vakavista rooleista:


5. Will Ferrell/Aidosti outoa 
(Stranger Than a Fiction, 2006 USA)

Will Ferrellin suurin piirtein kaikki elokuvaroolit ovat olleet melko samantyyppisiä, marisevia, lapsekkaita miehiä. Tässä erikoisessa elokuvassa, Aidosti Outoa, Ferrell on arkirutiineihinsa fiksautunut verovirkailija, Harold Crick, joka alkaa kuulla kertojaäänen selostavan elämäänsä. Pian ilmenee, että kertojaääni kuuluu kirjailijattarelle, jonka päähenkilöt aina kuolevat lopussa. Kuolemanpeloissaan ja eksistentialistisissa pohdinnoissaan Harold alkaa elää elämäänsä täysillä ja huomaa sen olevan kauniimpaa sekä antoisampaa. Ferrelin rooli on sydämellinen, lämmin ja koskettava, eikä siinä ole piirteitä sekopäisestä Will Ferrellistä, johon on totuttu muista elokuvista. Elokuvan kirjailijatarta esittää Emma Thompson ja psykiatria, jolla Harold alkaa käydä, esittää Dustin Hoffman. Elokuvan ohjaajan, Mark Forsterin, muita töitä ovat mm. koskettava tarina Finding Neverland sekä toisenlaista ihmisyyttä tarkasteleva Monster’s Ball kuten myös Bond-toimintapätkä Quantum of Solace.




4. Adam Sandler/Punch Drunk Love – Rakkauden värit 
(2002 USA)

Punch Drunk Love on tavallaan komedia ja tavallaan ei. Sen on ohjannut Paul Thomas Anderson, jonka muita ohjaustöitä ovat mm. Magnolia, Boogie Nights sekä There Will Be Blood. Adam Sandlerin hahmo on neuroottinen, kuten monissa muissakin hänen tutuissa elokuvissaan. Mutta Punch Drunk Lovessa neuroottisuuteen yhdistyy surullinen itsensähillitsemättömyys aggressiivisin piirtein sekä hahmon yksinäisyys ja pelkotilat. Muissa elokuvan rooleissa nähdään mm. loistavat Emily Watson sekä Philip Seymor Hoffman. Elokuva oli taloudellinen floppi, vaikkakin monet kriitikot ylistivät sitä tuoreeksi, virkistäväksi ja ilmestymisvuotensa parhaimmistoon kuuluvaksi elokuvaksi.





3. Ben Stiller/Reality Bites 
(1994, USA)

Stillerin esikoisohjaus Reality Bites, kertoo neljästä vastavalmistuneesta kaveruksesta identiteettiään etsimässä. Elokuvan päänelikkoon kuuluvat: Winona Ryder, Ethan Hawke, Steve Zahn sekä myös komiikalla kannuksensa ansainnut, Satudray Night Livestäkin tuttu Janeane Garofalo. Mukaan astuu Winonan roolihahmoa piirittävä juppi, Michael, jota Ben Stiller esittää pienessä sivuroolissa. Elokuva sisältää filosofisia pohdintoja ja se on rosoinen ja virkistävä kuvaus niin sanotusta X-sukupolvesta. Reality Bites ei ole ollut kovin suuri taloudellinen menestys, mutta on nauttinut jonkinlaista kulttisuosiota. Toinen Stillerin vakavampi roolityö on elokuvassa Greenberg, jossa hän esittää juuri mielisairaalasta päässyttä, neuroottista miestä veljensä talonvahtina Los Angelesissa.




2. Bill Murray/Lost in Translation 
(2003, USA ja Japani)

Lost in Translationin ohjaaja/käsikirjoittaja Sofia Coppola kirjoitti roolin alunperin Bill Murraylle. Kuvauksien alkamiseen saakka oli epäselvää saapuisiko herra Murray itse paikalle. Yleisölle Bill Murrayn vakavampaan puoleen tutustuminen oli tehty helpoksi, kun hahmo kertoi hauskasta näyttelijästä, joka on pohjimmiltaan yksinäinen ja surullinenkin. Rooli tuntui kertovan Bill Murraystä itsestään. Elokuva on hidastempoinen ja koskettava kertomus kahdesta sisäisesti yksinäisestä ihmisestä, jotka ystävystyvät suuressa ja vilkkaassa Tokiossa. Elokuvan toista pääosaa esittää Scarlett Johansson.






1. Jim Carrey/Tahraton mieli 
(Eternal Sunshine of the Spotless Mind, 2004 USA)

Olemme tottuneet näkemään Jim Carreyn aikalailla samantyyppisissä rooleissa, joissa sekopäisyydellä tai vastuuttomuudella ei ole rajoja. Erilaista Jimiä vilauteltiin ensikertaa The Truman Showssa, jossa oli niitä tuttujakin elementtejä, mutta tarina oli koskettava ja surullinenkin. Man On The Moon -elokuvan koomisilta aineksilta tuskin pystyi välttymään, koska elämänkerrallisen tarinan keskiössä oli koomikkolegenda Andy Kaufman. Carreyn näyttelijänlahjoista ei varmasti ollut enää epäilystäkään hänen taivuttua huimaan suoritukseen niinkin haastavassa roolissa.

Tahrattomassa mielessä Jim Carrey esittää ujoa introverttiä Joelia, joka lähinnä toivoisi, että maa nielisi hänet mieluummin kuin joutuisi esiintymään julkisesti. Roolihahmo on täysin päinvastainen Jimin kaikkiin muihin rooleihin verrattuna. Elokuvan idea on eriskummallinen, nerokas ja toteutus sopivan rosoinen. Tahrattoman mielen toista pääosaa esittää Kate Winslet ja muissa rooleissa nähdään mm. Elijah Wood, Mark Ruffalo, Kirsten Dunst sekä Tom Wilkinson. Elokuvan surrealistisen tunnelman on luonut käsikirjoittajanero Charlie Kaufman, joka on kirjoittanut myös Being John Malkovich sekä Adaptation –elokuvat. Tahrattoman mielen on ohjannut Michel Gondry.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti