7.9.2013

Epätoivoinen bisnesmies ja Suomen ainoa lentokonekaappaus

KAAPPARI * * * ½



2013 (Suomi) 

Kieli: suomi 

Ikäraja: 7

Ohjaus: Aleksi Mäkelä 

Käsikirjoitus: Mika Karttunen ja Elias Koskimies pohjautuen Lauri Puintilan kirjaan Kaappari Lamminparras

Elokuva Kaappari kertoo tosipohjaisen tarinan Suomen ensimmäisestä ja ainoasta lentokonekaappauksesta, kun 1978 Aarno Lamminparras kaappasi koneen matkallaan Oulusta Helsinkiin. Elokuva ei ole puhtaasti tosi tarina, faktoja on kopeloitu kuten myös tarinan hahmoja ja heidän nimiäänkin.

Pääosassa nähdään Kari "Hissu" Hietalahti ja muissa rooleissa mm. Pirjo Lonka, Aakke Kalliala, Jussi Vatanen, Hannu-Pekka Björkman, Pekka Valkeejärvi, Maija Junno, Elina Keinonen, Merja Larivaara, Ville Myllyrinne, Juho Milonoff, Miitta Sorvali ja Armi Toivanen.



Kaappari periaatteessa perustuu tositapahtumiin ja taas toisaalta ei. Oikeasti kaappaus tapahtui syyskuun lopulla 1978 (itseasiassa viisi päivää minun syntymähetkestäni) mutta elokuvassa tapahtumat on sijoitettu pitkään perjantaihin 1978. Tällä saadaan ehkä pieni koominen aines mukaan elokuvaan mutta muuten en oikein ymmärrä, miksi faktoista on pitänyt tinkiä niin erikoisissa asioissa. Oikeasti myös Aarno Lamminparras suuntasi koneen Amsterdamiin, jossa kone tankattiin. Mutta elokuvassa lähinnä vain palloteltiin Helsinki-Vantaan ja Oulun välillä.

Elokuvassa on paljon trillerimaisia aineksia musiikista Hietalahden mahtavaan suoritukseen asti, mutta silti tuttujen koomikoiden naamat ja äänet sekä muut pienet yksityiskohdat tukevat sitä tosiasiaa, että olet katsomassa komediaa. Tämä on hieman hämmentävää. Komedian ja trillerin yhdistäminen lienee ehkä vaikeinta, enkä tiedä pidänkö vai vihaanko tätä erikoista yhdistelmää. Jää tunne, ettei ole oikein osattu päättää kumpi halutaan tehdä; trilleri vai komedia.

Tämä oli ensimmäinen Kari Hietalahden pääosarooli elokuvassa. Se on itseasiassa kovin yllättävää, kun ottaa huomioon kyseisen herran näyttelijänlahjat. Hissu tekee todella hyvää jälkeä Kaapparina, enkä näkisi ketään, joka suoriutuisi tästä roolista paremmin. Muutenkin oli mukavaa, että ne kuluneimmat nykysuomen elokuvakasvot oli jätetty pois, tosin lukuunottamatta Hannu-Pekka Björkmania, mutta hänen sivuosaroolinsa asianajajana oli kyllä perusteltu. Oli mukavaa nähdä monia pitkän linjan näyttelijöitä pikkurooleissa, joita ei yleensä elokuvissa ole vähään aikaan nähty ja myös Jussi Vatasen ja Aakke Kallialan Lentoperämies ja -kapteenin roolit pelasivat hyvin yhteen.

Pientä pitkästymistä elokuva aiheutti Oulu-Helsinki -huopaamisen ansiosta ja nuo pätkät myös tuntuivat lähinnä elokuvan täytteeltä. Hauskoina yksityiskohtina elokuvassa heiteltiin satiirisia viittauksia Kekkosesta Väyryseen.

Suomi -elokuvaksi Kaappari on laadukas paketti ja parasta viihdettä, mitä Suomessa on vähään aikaan elokuvissa nähty.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti