23.7.2013

Aikamatkustus 1800-luvulle

LINCOLN * * * 




2012 (USA) 

Kieli: englanti 

Ikäraja: 12 

Ohjaus: Steven Spielberg 

Käsikirjoitus: Tony Kusher pohjautuen Doris Kearns Goodwinin kirjoittaman elämänkertateokseen.

Elokuva kertoo Abraham Lincolnin elämästä sisällissodan loppuvaiheiden aikoihin sekä taistelusta Yhdysvaltain edustajanhuoneessa perustuslain 13. lisäyksen puolesta. Lisäys koski orjien vapauttamista.

Nimiroolissa nähdään Daniel Day-Lewis, hänen vaimonaan Mary Todd Lincolnina nähdään Sally Field ja heidän poikanaan Robertina Joseph Gordon-Levitt. Muissa rooleissa nähdään mm. James Spader (Strargate, Wallstreet), David Strathairn (Medusan Perintö, Sneakers, Villi joki) , Tommy Lee Jones ja Michael Stuhlbarg (MIB3, Hugo).



Lincoln elokuva on eeppinen historiateos. Elokuvan tapahtumat kuuluvat yleissivistykseen ja jo siksi se kannattaa katsoa. Mutta jos ei ole mitään hajua eikä kiinnostusta tuon ajan tapahtumista; Jenkkilänmaan sisällissodasta ja orjien vapauttamisesta, tuntuu elokuva varmasti vain puisevan tylsältä. Elokuva Lincoln kulkee eteenpäin verkkaisen varmoin askelin aivan kuten esikuvansakin.

Elokuvan parhautta on ehdottomasti roolityöskentelyt. Siinä vaiheessa kun ei tajua katsovansa näyttelijätyöskentelyä, on näyttelijä todella sisäistänyt hahmonsa. Alunperin Liam Neesonin piti näytellä nimirooli, mutta jättäytyi projektista pois ajatellen olevansa liian vanha näyttelemään 55-vuotiasta Lincolnia. Onneksi näin, koska en voisi kuvitella ketään muuta onnistuvan paremmin tässä roolissa kuin Daniel Day-Lewisin. Ruumiinrakennekin kun vastaa esikuvaansa ja metodinäyttelijänä hän ui todella syvissä vesissä hahmonsa nahkoissa. Myös elokuvan muut konkarinäyttelijät takaavat vahvan ja varman roolityöskentelyn. On varmasti jo tekovaiheessa ollut hyvin selvää, että tämä elokuva tulisi kahmimaan valtavan määrän Oscar-ehdokkuuksia (yhteensä 12) vaikkakaan kovin montaa Oscaria ei kuitenkaan elokuva onnistunut nappaamaan. Daniel Day-Lewisin pysti oli kyllä ansaittu, mutta olisi voinut sille Jonesin Tommy Leellekin pystin antaa vahvasta sivuosasuorituksesta.

On myös mukavaa, että elokuva piirtää inhimillisen kuvan Abraham Lincolnista ja hänen elämänsä viimeisistä vaiheista eikä välitä kuvaa täydellisestä kansallismarttyyristä, millaisena hänet usein nykyään vain nähdään.

Elokuvan tylsyydestä huolimatta, kuuluu se niihin tarinoihin, jotka on täytynyt tehdä. Aihe ansaitsee tulla kerrotuksi myös meille eurooppalaisille, joille Amerikan historian vaiheet eivät ole kovin tuttuja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti