28.12.2012

10 kertaan nähdyt alapääsketsit

VARASTO * ½




2011 (Suomi)

Ikäraja: 12

Ohjaus: Taru Mäkelä

Varasto perustuu Arto Salmisen samannimseen romaaniin. Käsikirjoituksen elokuvaan on tehnyt Veli-Pekka Hänninen.

Varasto kertoo maalikaupan varastosta jossa häärivät Rousku (Kari-Pekka Toivonen), hänen työkaverinsa Raninen (Aku Hirvniemi), jota ei ole älynlahjoilla siunattu sekä Karita (Minttu Mustakallio), joka kelpaa kyllä sinkkuelämästä nauttivan Rouskun sänkyyn, muttei elämänkumppaniksi. Karitalla on kuitenkin suunnitelmansa Rouskun jallittamiseksi.

Sivurooleissa nähdään myös Vesa-Matti Loiri, Hannele Lauri, Juha Muje, Vesa Vierikko, Esko Salminen ja Jope Ruonansuu.


Elokuvaa on mainostettu kaunistelemattomaksi duunarikomediaksi. Ja sitä se onkin, pitäen tarinan keskiössä Kari-Pekka Toivosen esittämää Rouskua ja hänen kasvuaan ihmisenä. Elokuva rakentaa hahmoistaan stereotypiset karikatyyrit ja yrittää pitää kiinni näistä mielikuvista ilman yllätyksiä. Tämä tekee Varastosta melko tylsän katsottavan.

Myöskään pääosan esittäjät Mustakallio ja Toivonen, eivät tuo mitään uutta tarinaan vaan vetävät roolit samalla rutiinilla kuin minkä tahansa muun sketsin. Jos siis olet nähnyt yhden sketsin tai hahmon, tuntuu Varasto enemmän kuin tutulta. Mustakallio ja Toivonen ovat esittäneet pääosia jo kourallisessa suomalaisia elokuvia ja Varaston riskittömyys asettaa nämä näyttelijät pääosiin ihmetyttää. Elokuvan vahvuus on ehdottomasti raikkaat sivuosahahmot. Mielellään olisi nähnyt enemmänkin Karitan äitiä ja hänen miesystäväänsä esittävien Hannele Laurin sekä Vesku Loirin roolityöskentelyä. Hahmot kun olivat hyvin herkullisia kuvauksia tavallisista mutta myös tavallaan surullisista ihmisistä. Myös Putouksessa loistanutta Aku Hirviniemeä on näkynyt harvoin pitkissä elokuvissa ja Varasto olisi tuntunut jo kovinkin paljon tuoreemmalta jos esim. Hirviniemi olisikin esittänyt Toivosen roolia.

Myös elokuvan pelkästästään seksin ja alapääjuttujen seuduilla pyörivät vitsit ja juoni rupeaa puuduttamaan eikä tunnu enää edes hauskalta. Paljon myös ihmetyttää Varaston saamat positiiviset arvostelut ja huikeat katsojaluvut. Toivottavasti tämä ei ole suomalaisen elokuvan tuleva suunta. 

Parempia suomalaiselokuvia odotellessa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti