15.12.2012

Psykoanalyysin isät kilpasilla

A DANGEROUS METHOD * * *





2011 (Englanti, Kanada, Saksa, Sveitsi)

Kieli: Englanti

Ikäraja: 12

Ohjaus: David Gronenberg

Elokuvan A Dangerous Method on käsikirjoittanut David Cronenberg ja se perustuu Cronenbergin näytelmään: The Talking Cure ja näytelmä taas perustuu John Kerrin kirjoittamaan kirjaan: The Most Dangerous Method: Story of Jung, Freud and Sabina Spielrein.

Eletään ensimmäisen maailman sodan kynnyksellä Sveitsin Zürichissä ja Carl Jungin (Michael Fassbender) hoitoon mielisairaalaan tuodaan hysteriasta kärsivä venäläissyntyinen juutalaisnainen Sabina Spielrein (Keira Knightley). Jung kokeilee Sabinaan Freudin radikaalia ja uutta hoitomuotoa, keskusteluterapiaa käyttäen apunaan sana-assosiaatiota ja unien tulkintaa.  Hoito alkaa tehota Sabinaan ja lapsuuden kokemusten vaikutus alkaa myös hahmottua. Sabina on hyvin älykäs ja alkaa osoittaa kiinnostusta tätä uutta hoitomuotoa kohtaan samalla kun hänellä herää toive aloittaa opinnot lääkäriksi. Pian Jungin ja Sabinan välille kehittyy intohimoinen romanssi ja Jung ajautuu myös törmäyskurssille oppi-isänsä, Sigmund Freudin (Viggo Mortensen) kanssa.


Dangerous Methodin tekee mielenkiintoiseksi sen tosipohjaisuus. Sabina Spielrein oli tosiaan Jungin potilas ja hänestä tuli myöhemmin lastenlääkäri sekä yksi maailman ensimmäisistä naispsykoanalyytikoista. Hänellä ja Jungilla oli myös rakkaussuhde. Elokuva valottaa myös hienosti Jungin ja Freudin läheistä työtoveruutta ja keskinäistä kunnioitusta sekä tapahtumia jotka ovat osaltaan vaikuttaneet Jungin ja Freudin välirikkoon vuonna 1912. Toki elokuva sisältää myös fiktiota ja väritystä oikealle tarinalle.

Elokuvan suurin vahvuus ovat kuitenkin näyttelijäsuoritukset. Olen pitänyt Keira Knightleytä suhteellisen tylsänä, yhden ilmeen näyttelijättärenä ja olin positiivisesti yllättynyt, että tässä elokuvassa nämä ajatukset karisivat täysin. Knightleyn kouristukset ja kohtaukset edellyttivät täyttä heittäytymistä rooliin ja hän tekee äärimmäisen vahvan, luihin asti läpitunkevan suorituksen roolissaan. Viggo Mortensen myös näyttää kykynsä hahmojen sielunelämän tulkkina ja erityisesti hänen ja Michael Fassbenderin yhteiset kohtaukset tuntuvat pitävän sisällään valtavan jännitteen.

Elokuvan suurimmat puutteet ovat kuitenkin käsikirjoituksessa ja itse tarinassa. Elokuva alkaa mielenkiintoisesti, mutta jossain vaiheessa tarinan yksiulotteisuus ja pelkän seksuaalisen tarkastelun yksipuolisuus saa katsojan kyllästymään ja menettämään mielenkiintonsa. Hahmot tuntuvat liian pelkistetyiltä eikä motiiveja valoteta juuri lainkaan. Elokuvasta jää myös kovin steriili loppumaku, vaikka sen pitäisi aiheensa myötä uppoutua syvälle ihmismielen liikkeisiin. Silti A Dangerous Method on kokonaisuudessaan mielenkiintoinen paketti, josta Keira Knightleyn roolisuoritus on merkittävässä osassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti