17.1.2013

Tarinoita petoksesta

 KOLME OPPITUNTIA RAKKAUDESTA (Manuale d'am3re) * * 




2011 (Italia)

Kieli: Italia (hieman myös ranskaa ja englantia)

Ikäraja: 12

Ohjaus: Giovanni Veronesi

Elokuva kertoo kolme tarinaa rakkaudesta, jotka on nimetty: Nuoruus, aikuisikä ja vanhuus. Elokuvan ensimmäinen tarina kertoo kohta avioituvasta asianajajasta, Robertosta (Riccardo Scamarcio), joka työkomennuksellaan törmää kauniiseen ja provokatiiviseen Micoliin (Laura Chiatti), johon koko kylän miehet ovat rakastuneet. Pian Roberto ajautuu kiihkeään suhteeseen Micoliin ja skypellä iltaisin soitteleva tyttöystävä alkaa jäädä unholaan.

Toisessa tarinassa keski-ikäinen, kaljuuntunut uutisankkuri Fabio (Carlo Verdone) aloittaa suhteen nuoreen Elianaan (Donatella Finocchiaro) 25 uskollisen avioliittovuoden jälkeen. Pian suhde saa oudot piirteet eikä Fabio enää pääsekään Elianasta niin vain eroon.

Kolmas kertomus pitää keskiössään amerikkalaista eläkkeelle jäänyttä professoria, Adriania (Robert De Niro) ja ystävyyssuhdetta naapuriinsa ja eteenkin naapurin kauniiseen tyttäreen, Violaan (Monica Bellucci).



Elokuvaan on yritetty kyhätä yhdistävä hahmo, taksia ajava Cupido (Vittorio Emanuele Propizio), joka nitoo kolme tarinaa yhdeksi. Cupidon hahmo tuntuu päälleliimatulta ja paperiselta ja elokuva toimisi paljon paremmin ilman tätä hahmoa.

Elokuvan vahvuus on ehdottomasti eläväinen italian kieli ja kulttuuri sekä kauniit maisemat ja tunnelmalliset italialaiskylät. Vaikka elokuvan visuaalinen puoli on hyvin vetoavaa, samaa ei voida sanoa kömpelöstä tarinasta. Kolme oppituntia rakkaudesta voisi olla hyvin nimetty Kolme oppituntia petoksesta -nimiseksi. Elokuva keskittyy kuvailemaan puolison sekä ystävän pettämistä. Se tehdään vielä niin kevyin ottein, että tarinasta jää naivin yksioikoinen jälkimaku. Sen lisäksi, että tarina on moraalisesti arveluttava, se on myös poliittisesti sekä eettisesti epäkorrekti. Tarina on kaikissa piirteissään hyvin yksioikoinen sekä perspektiivitön kuvaus ihmissuhteista.

Elokuvan kolmas kertomus on vahvin osuus tarinassa kun Robert De Niro ja Monica Belluccin vahva roolityöskentely heittää pienen pelastusrenkaan koko elokuvalle. Tarina ei kolmannessakaan osiossa ole kovin kaksinen, mutta onpahan hämmentävän hauskaa katsella De Niron keikaroivan kalsareissaan musiikin tahtiin vaivaantuneen näköisenä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti